Opten: Megugrott a csődök száma májusban

Az áprilisi lassulás után újra az első negyedéves szintre nőtt a cégfelszámolások növekedési üteme májusban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Ezzel egyidőben a cégalapítási kedv is meglódult, idén először nőtt az új alapítású vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest.

Májusban összesen 1512 céget kellett felszámolni, ez 8,7 százalékkal több, mint egy éve. Az egy évvel korábbinál 121-gyel, az egy hónappal korábbinál pedig 116-tal több céget döntöttek be a hitelezők. A cégbedőlések regionális megoszlása eltérő: a Közép-Magyarország régióban és az ország keleti felében a növekedés üteme gyorsult, míg a Dunántúlon kisebb ütemben esett vissza a felszámolások száma, a korábbihoz képest.

 A legrosszabb a helyzet a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban: itt 22, illetve 23 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában. Rontja az országos átlagot a központi régió is, itt 16 százalékkal több felszámolás indult májusban, mint tavaly.

Az ötödik hónapban 1252 cég tulajdonosa indított végelszámolást, ami 245-tel, illetve 24,3 százalékkal több, mint tavaly májusban. Idén összesen már 700 céggel többnél indult végelszámolás tavalyhoz képest, és a növekedés üteme is gyorsul. Ezért nem kizárt, hogy év végére akár már 15 ezer cég megszüntetéséről dönthetnek a tulajdonosok – véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A cégalapítási kedv mindezek ellenére töretlen, sőt májusban először több céget alapítottak, mint egy évvel korábban. Az ötödik hónapban 3516 új alapítású vállalkozást jegyeztek be, ami 6,8 százalékos növekedést jelent. Az az új cégalapítások növekedése azonban nem feltétlenül kedvező jelenség az Opten szerint. Az új cégek között ugyanis nagy számban bukkannak fel olyanok, amelyek vagy az alapító személye, vagy a székhely címe alapján kapcsolatba hozhatók korábban csődbe jutott vállalkozásokkal.

– Független Hírügynökség –