Ónos eső, hóesés, majd hóvihar

Akt.:
Ónos eső, hóesés, majd hóvihar
© Fotó: Kovács Péter
Hajdú-Bihar – Áram- és vízszolgáltatás kimaradást is okozott a tél márciusi támadása megyénkben.

Ha nem is a 2013. március idusán megtapasztalt keménységgel, de mégis emlékezetes módon tért vissza a tél szombat este megyénkben. Napközben a hűvös időben élénk szél mellett esegetett az eső, sötétedés után viharos szél mellett előbb eső, ónoseső, fagyott eső, majd intenzív havazás volt. A Napló tudósítóitól tudjuk, vasárnap reggelre Hajdú-Bihar északi részén 20 centimétert meghaladta a hó vastagsága, a középső területeken 5-10 centit lehetett mérni, míg délen végig maradt az ónoseső.

Járhatóak az utak

Szombaton este kilenc óra után már belepte a hó a várost, több ablakon pedig vastagon megült a jég. A legnagyobb problémát az erős hófúvás okozta, emiatt nem is lehetett elkezdeni a hó eltakarítását az utakról.

img_20180318_101915 Hajdúnánáson is esett a hó. Fotó: Harsányi Zsolt

Harsányi Zsolt hajdúnánási tudósítónk arról is beszámolt, hogy vasárnap hajnalban indult a munka több mint 40 kézi munkaerővel és több munkagéppel. A nap folyamán megtisztították a közterületi járdákat, parkolókat.

img_20180318_110545Fotó: Harsányi Zsolt

Nyíracsádi tudósítónk, Kedves Zilahi Enikő arról számolt be, hogy vasárnap reggelre mintegy 15-20 centiméteres hó és vastag jégpáncél borított utat, járdát, épületeket. A lakóházak északi redőnyei sorra lefagytak.

dsc_2940 Nyíracsádon is esett a hó. Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nagyné Jobbágy Piroska jegyzőtől megtudta, hogy időben sikerült mozgósítani a közfoglalkoztatottakat, akik vasárnap már kora reggel az utcán törték a jeget, lapátolták a havat, egész nap folyamatosan szórták a járdákat a környezetbarát jégmentesítővel is. A település ki-és bevezető főbb útszakaszain már hajnalban megjelentek a hótolók, így ezek az utak már vasárnap délelőtt járhatóak voltak. A mellékutcákat az önkormányzat saját tulajdonú traktorára szerelt toló-lappal igyekeztek járhatóvá tenni és jégmentesíteni.

dsc_2948Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ezeken az útszakaszokon megmaradt ugyan a jégborda, de legalább az egybefüggő jégpáncélt sikerült megbontani, ami sokat segít a járművel közlekedőknek.

A tanyavilágban

– Szombat este esőzés után havazás kezdődött, s késő éjszaka heves hófúvás épített buckákat a tanyavilágban Debrecen körül – tájékoztatott a Napló tudósítója, Tulipán Csilla. Alul és felül is mintegy fél centiméteres jégpáncél fogta közre az 5-10 centiméteres hóréteget. Bár csúszósak, de a főbb utak járhatóak a nagycserei tanyavilágban.

29340261_1766390503413941_5828573842413856080_nA hóborította Nyíradony. Fotó: Tulipán Csilla

Nyíradonyban szombat este hógolyó szerű csomókban kezdett hullani a hó és 15-20 centiméters hóréteg alakult ki. A zebránál lévő gyalogosok átkelését segítő szerkezetet fél centis réteg jég vonta be, mely ezáltal használhatatlanná vált. Az utakat takarították és sózták. Vasárnap késő délután újra enyhén havazni kezdett.

29386848_1848330598572473_6084178670681849856_o
Fotó: Tulipán Csilla

Munkában az aggregátorok

– Nádudvar város hivatalos Facebook oldalán szombat este felhívást tettünk közé a gólyák lakossági segítése végett – adta hírül Marján László, nádudvari tudósítónk, aki arról is beszámolt, hogy a városban vezetékes ivóvíz szombat estétől egészen vasárnap déli fél tizenkettőig nem volt. Ekkorra a vízmű szakemberei üzembe állítottak egy nagy teljesítményű aggregátort, amellyel ideiglenesen biztosítani tudják Nádudvar ivóvíz ellátását.

nadudvar_kidolt-fenyo-osszevagva-2 A városközpontban kidőlt fenyőfát összevágták. Fotó: Nádudvar

A település nagy részén elektromos áram sem volt huzamosabb ideig; vasárnap délig is csak részlegesen, egyes településrészeken sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást. Az áram hiánya állattartó telepek működtetését is nehezíti, ahol szintén aggregátorok üzembe állításával igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. A település határában Kaba felé járva is leszakadt villanyvezetékek jelzik az éjszakai vihar pusztítását. Vezetékszakadások mellett beton villanyoszlop is tört.

A megye déli részén

Hajdúszoboszlón csupán 3-5 centiméter hó hullott vasárnap reggelre. Az utak járhatók, de az erős szél miatt hóátfúvások és jégbordák nehezítették a közlekedést. A város bizonyos részein szünetelt az áramellátás – tudtuk meg Berényi Viktória tudósítónktól.

_dsc3072Fotó: Kovács Péter

Püspökladányban mintegy 5-6 centi hó hullott, amelyet az éjszakai ónoseső több helyen jégpáncéllá változtatott. Emiatt kemény munka volt az igatlanok előtti járdaszakasz síktalanítása.
Komádiban nem volt hóesés – tájékoztatott Rozsik Rita ottani tudósítónk. Szombaton nagy mennyiségű eső, éjszaka ónos eső esett heves széllökések kíséretében. Vasárnap napközben már olvadt a jég, az utak járhatóak.

HBN


Hajdú-Bihar - Továbbra is folyamatos a rendőri jelenlét az érintett településeken Hajdú-Bihar megyében. Ahogy arról korábban hírt adtunk, Hajdú-Bihar megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Jelenleg még 26 településen 10164 fogyasztási hely érintett, így áramkimaradás Bakonszeg, B...

Debrecen - Baleseteket, fakidőléseket és közlekedési nehézségeket hozott magával a Hajdú-Bihar megyébe szombat este érkező márciusi tél. Cikkünk folyamatosan frissül. Teljes intenzitással csapott le Debrecenre és Hajdú-Bihar megyére a zord időjárás szombat este. A cívisvárosban hó és ónos eső ...