Önnek van már saját weboldala?

Akt.:
Önnek van már saját weboldala?
© Illusztráció: Getty Images
Ma már bárkinek lehet, az elképzeléseinknek csak a pénztárcánk szabhat határt.

Számtalan szolgáltatás létezik arra, ha weboldalt szeretnénk: az ingyenes megoldástól a bérlési lehetőségeken át egészen az egyedi fejlesztésű, megvásárolt weboldalakig. Akár csak egy saját blogot szeretnék indítani, vagy vállalkozásunk szolgáltatásait, termékeit kívánjuk prezentálni a világhálón.

Előnyök és hátrányok

Díjmentes megoldás legegyszerűbb módja az internetes weboldalszerkesztő, ahol egyszerűbb bemutatkozó honlapokat, blogokat pár perc alatt könnyedén létre tudunk hozni. Alapszintű számítógépes ismeretekkel is meg tudjuk valósítani elképzeléseinket.

A Google keresőben sok szolgáltatót találunk az „ingyen weboldalkészítés” kifejezésre. Általában ezek a cégek pluszdíj ellenében lehetőséget nyújtanak, hogy saját domain nevünk alatt legyen elérhető az oldal. Azt, hogy az általunk kitalált domain nevet használják-e már, vagy esetleg még szabadon regisztrálható, könnyedén ellenőrizhetjük az erre a célra működtetett weboldalakon.

– Az ingyenes weboldal legfőbb érdeme, hogy nem kell érte fizetnünk, igazán gyorsan elkészíthető, és nem igényel különösebb szakmai hozzáértést a fenntartása. Hátránya azonban, hogy lehetőségeink kötöttek, sablonok alapján tudunk dolgozni, valamint egyedi elképzelést nem, vagy csak komoly kompromisszumok kötésével tudunk megvalósítani – említette Szilágyi Norbert a forweb.hu részéről.

– Amennyiben otthonosabban mozgunk az informatika területén, készíthetünk magunknak ingyenes weboldalt olyan népszerű tartalomkezelő rendszerekkel (CMS), mint például a WordPress, Drupal, Joomla, Magento. A CMS-rendszerek beüzemeléséhez már egy kicsit nagyobb jártasságra van szükségünk. Előnyei, hogy nyílt forráskódúak, így egy szakember akár egyedi funkciókat is meg tud benne valósítani, viszont itt már magunknak kell gondoskodni a tárhelyről.

Személyre szabott megoldások

A bérelhető weboldalak népszerűsége egyre növekszik, bár leginkább a webáruházakra jellemző. Leginkább a korábban említett ingyenes weboldalkészítő szolgáltatóknál van lehetőség egy professzionálisabb szolgáltatásra, havi vagy éves díj ellenében.

A bérelhető weboldalak gazdasági előnye, hogy nem kell egy összegben nagy kiadással kalkulálnunk, a bérlési idő alatt élvezhetjük a fejlesztési hátteret, valamint roppant segítőkész ügyfélszolgálat áll rendelkezésünkre a felmerülő problémáink orvoslására. A bérleti díjat azonban rendszeresen fizetnünk kell, valamint ezzel a megoldással sem tudunk kitörni a szolgáltató által támasztott korlátokból.

Az egyedi weboldalakkal természetesen bármit meg lehet valósítani, bármilyen speciális elképzelésnek megfelelően a legegyszerűbb bemutatkozó oldalaktól kezdve az összetettebb rendszerekig. Ezek a megoldások tökéletesen személyre szabottak, a keresők előnyben részesítik, minden esetben egyedi arculattal párosulnak, bármikor bővíthetők. Az elképzelésünknek, álmainknak csak a pénztárcánk szabhat határokat.

ÉKN

Címkék: ,