Önmagunkkal versengünk

Pajna Zoltán
Pajna Zoltán - © Fotó: archív
Debrecen – Az új uniós költségvetési ciklusban könnyebb lesz dönteni a pályázatokról.

Hogy miként működik majd a 2020-ig több mint 90 milliárd forint uniós támogatás elosztását végző megyei közgyűlés, erre Pajna Zoltán az elnöki poszt egyik várományosa nem tudott választ adni, mert mind mondotta, még nincs kidolgozva a döntési mechanizmus.

Debrecen alpolgármestere, mint az uniós fejlesztésekkel már több mint egy évtizede foglalkozó szakember kiemelte, az viszont mindenképpen jelentős változás az előző ciklusokhoz képest, hogy a megyék, a megyei jogú városok illetve a járások pontosan tudják mennyi uniós forrásra számíthatnak. Azokat az összegeket egészen biztos a megjelölt helyeken, térségekben használják fel, azaz nem kell a projektek, beruházások megvalósításáért más megyékkel, régiókkal versenyezni. Verseny csak „házon belül” lesz, vagyis önmagunkkal kell versengeni – fogalmazott Pajna Zoltán.

Hozzátette, lényegesen egyszerűbb lesz a pályázás menete, ugyanakkor szigorúbb feltételekhez lesz kötve a megvalósítás (ez a viszont megkönnyíti a döntést), és akik nem tudják teljesíteni, vissza kell fizetniük a támogatást.

HBN-ÉP

További részletek a csütörtöki Naplóban.