Nagyvilág

2016.09.24. 13:57

Illegális bevándorlás - A Nézőpont Intézet nem vár áttörést a bécsi migrációs csúcson

Budapest - A Nézőpont Intézet szerint nem várható áttörés a szombati, bécsi migrációs csúcson, ahol Christian Kern osztrák kancellár meghívására tíz ország vezetői tárgyalnak a szükséges menekültügyi intézkedésekről.

Budapest - A Nézőpont Intézet szerint nem várható áttörés a szombati, bécsi migrációs csúcson, ahol Christian Kern osztrák kancellár meghívására tíz ország vezetői tárgyalnak a szükséges menekültügyi intézkedésekről.

Deák Dániel, az intézet elemzője szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, míg uniós bürokraták tavaly még arról beszéltek, hogy a bevándorlási hullám csak az integráció mélyítésével kezelhető, addig a bécsi csúcs részvevői már a tagállamok összefogásának és a határvédelem erősítésének fontosságát, vagyis a nemzeti megoldásokat hangsúlyozhatják. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több tagállam ismeri el azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarországnak sikerült megállítania a migrációs hullámot - tette hozzá a szakértő.

Kiemelte, az európai országok addig nem kerülnek közös nevezőre a bevándorláspolitikában, amíg a német kancellár és a francia miniszterelnök nem látják be a változtatás szükségességét és továbbra is a kötelező kvóták pártján marad.

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint Törökország még az idén szeretné elérni, hogy állampolgárai vízummentesség nélkül juthassanak be az unióba, ennek hiányában pedig akár fel is mondhatják az EU-val kötött korábbi megállapodást, aminek eredményeként ismét nagy számban indulhatnak meg bevándorlók Európa felé.

Deák Dániel emellett azt is valószínűsítette, hogy a diplomácia szabályai alapján a közelmúltban tartott pozsonyi EU-csúcshoz hasonlóan a bécsi találkozón sem beszélnek majd a kvótákról, mivel abban továbbra sincs egyetértés a tagállamok között.

A bécsi megbeszélésen várhatóan részt vesz Angela Merkel német kancellár, Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos, valamint a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár és a macedón kormányfő. Romániát Dragos Tudorache belügyminiszter képviseli a találkozón. Korábbi diplomáciai források szerint jelen lehet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!