Önköltség volt, nincs

Önköltség volt, nincs
Önköltség volt, nincs - © Fotó: magánarchívum
Derecske – A derecskei embereknek a jövő hónaptól nem kell fizetniük a hozzájárulást.

Amikor egy településen sokmilliárdos ráfordítással igyekeznek megoldani például a szennyvízhálózat kiépítését, elfogadott gyakorlat, hogy a terhekből az érintett háztartások is részt vállalnak. Az viszont már korántsem magától értetődő, hogy az önként vállalt önerőt végül mégsem kell az embereknek a futamidő végéig fizetni. Márpedig Derecskén pontosan ez történt.

– Mivel annak idején a több milliárdos beruházás megvalósításához szükséges 15 százaléknyi (akkor 600 millió forintra becsült) önerőt az önkormányzat nem tudta előteremteni, a derecskei lakosok több mint nyolcvan százaléka önként vállalta, hogy víziközmű társulat alakításával, 2017-ig tartó saját befizetéseivel előteremti a szükséges fedezetet.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

Folyamatosan pályáztunk az önerő csökkentésére és mostanra sikerült elérni, hogy június 30-tól a városban nem kell tovább fizetni a szennyvízhálózat építésével kapcsolatos hozzájárulást. Akinek túlfizetése van, vagy egy összegben fizetett, az külön értesítés alapján fogja visszakapni a pénzét – mondta Bakó István polgármester, a víziközmű társulat elnöke.

HBN