Helyi közélet

2013.10.17. 17:35

A spekulációt megelőzendő

Debrecen - Budai Gyula: Hajdú-Biharban kevés a megpályáztatható állami földterület.

Debrecen - Budai Gyula: Hajdú-Biharban kevés a megpályáztatható állami földterület.

Sok gazda tévesen értelmezi, vagy egymást is félretájékoztatják az új földforgalmi törvény kapcsán, de reméljük, hogy a mostani fórumon sikerül tisztázni a félreértéseket - mondta Szabó Sándor, a megyei agrárgazdasági kamara elnöke csütörtökön az agrárcentrumban.

Más a filozófia

Budai Gyula és Bitay Márton, a vidékfejlesztési tárca államtitkárai a fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy a törvény célja: 2014. május elseje után megakadályozni a spekulatív célú, illetve a külföldiek által szorgalmazott földvásárlásokat. Hangsúlyozták: ebben a megyében azért nem jut elegendő állami föld(bérlet) a gazdáknak, mert néhány nagyüzem még a bérleti szerződése lejárta előtt újabb húsz évre meghosszabbíttatta azt. Budai Gyula szavai szerint ez ugyan jogszerű, de mindenképpen erkölcstelen dolog volt a részükről.

Bitay Márton kiemelte: a "Földet a gazdáknak" program keretében országszerte 250 ezer hektár állami földterület bérleti hasznosítását hirdetik meg a helyben lakó családi gazdálkodók számára. Hozzátette: az 5 millió hektár mezőgazdasági hasznosításra alkalmas területnek alig tíz százaléka állami föld.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában