Ön mit tenne meg egy nyelvvizsgáért?

Akt.:
Ön mit tenne meg egy nyelvvizsgáért?
© Fotó: AFP/Kisbenedek Attila
Debrecen – Lenne olyan elkeseredett, hogy a neten talált első nyelvtanfolyamra ráklikkel?

Sőt, be is fizeti a több tízezer forintos tanfolyam díját, majd időközben rájön, hogy valami nem kerek, de aztán fogalma sincs hová forduljon panaszra?

Bizonyosan nem az első, és nem is az utolsó eset az, amit egy olvasónk osztott meg velünk a napokban. Történt, hogy gyermekének már csak az a fránya nyelvvizsga hiányzott a diplomájához. Mint oly sokan, akik gyorsabb eredményben bíztak, rátaláltak a lovári nyelvre. Kevesebb nyelvtan, könnyebb siker – bizakodtak. Egy neten talált tízalkalmas tanfolyamra kattintottak rá, jelentkeztek, hiszen helyben, Debrecenben volt az oktatás, majd az első alkalommal fizettek is. Amikor olvasónk hozzánk fordult, már több „órán” is túl volt a lánya: volt, amelyik ismerkedéssel telt, volt, amelyiket egy bevásárlóközpontban tartották – mert zárva volt az intézmény, aminek egy termét bérelték –; a választás napján pedig el is maradt egy tanóra (ami egyébként 3 óra hosszú). Sőt, a tízalkalmasnak hirdetett tanfolyamról kiderült, hogy mivel kevesen vannak a jelentkezők, csak 7 találkozóból fog állni.

Hová mehet?

A nyelviskola vezetője jelenleg külföldön él, így vele csak e-mailen keresztül tudtak kommunikálni a családtagok, sikertelenül: az észrevételt a konkurencia támadásának vélte, kulturálatlanul elutasította, így annyiban maradt a család érdeklődése, miszerint mi lesz az elmaradt órákkal. Mi is elértük a férfit, aki ígérte, utánakérdez az oktatónál (aki ténylegesen tartja az órákat), mi történhetett. Ők nem észleltek problémát – és mivel ott a tanórákon senki nem állt fel, hogy gond van –, a jelenléti ívek szépen vezetve vannak – mondta érdeklődésünkre. Mindenesetre ígéretet tett arra, hogy amennyiben mégis maradt el óra, azt pótolni fogják. Ez a panaszosoknak sovány vigasz volt, különösen, hogy azóta úgy értek véget a lováriórák, hogy szóba se került a pótlás. A Napló ezért megpróbált utánajárni annak, mit tehetünk, ha nem vagyunk elégedettek a választott nyelviskolával.

Auditált-e?

Megkerestük a Nyelviskolák Szakmai Egyesületét, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2013-ban, az új felnőttképzési törvény megjelenésével megváltozott a nyelvoktatás jogszabályi háttere. Már nincs kötelező regisztráció, nyilvántartásba vétel, bárki legyen a képző intézmény (vagy tanár), elkezdhet nyelveket oktatni anélkül, hogy ilyen irányú tevékenységét bármilyen hatóságnak bejelentené. Munkáját csak akkor ellenőrzi külső szerv (a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal), ha a felnőttképzési törvény hatálya alatt, felnőttképzési engedély birtokában oktat vagy valamely más minőségbiztosítási rendszert működtető szervezethez csatlakozva vállal minőségellenőrző auditot. Ez egyfajta garanciát jelenthet a nyelviskola minőségi színvonalát illetően, önmagában azonban nem nyújt megfelelő biztosítékot a nyelvórák megfelelő színvonalára – áll a válaszukban.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) épp ezért az igényes nyelvoktatás védelmében szakmai minősítési rendszert alakított ki. A szigorú, Európai Nyelvi Díjat is elnyert minősítési rendszernek megfelelő nyelviskolák a „Minősített Nyelviskola Q-védjegyet” használhatják.

Ennek a lovári nyelvtanfolyamnak tehát rossz vége lett, azóta riportalanyunk már egy másik tanfolyamot kezdett meg.

Tanulság neki és minden nyelvtanulónak az, hogy kellő körültekintéssel válasszunk nyelviskolát. Ebben segít a NYESZE lenti tájékoztatója, amit teljes terjedelemben az egyesület honlapján tanulmányozhatnak át az érdeklődők.

– Barak Beáta –


Hogyan válasszak nyelviskolát?

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete tájékoztatója.

Beiratkozás előtt tájékozódj, mérlegeld az alábbi szempontokat!

 1. Mit hirdet magáról a nyelviskola? Etikus reklámot alkalmaz?
  Legjobb? Legolcsóbb? Leghamarabb? Nézd meg az iskola honlapját, hasonlítsd össze másokéval és légy körültekintő a túlzó ígéretekkel kapcsolatban. Nézd meg a ”Rólunk – Bemutatkozás” rovatot, olvasd el az iskola történetét, már ha van ilyen.
 2. Rendelkezik-e az iskola ügyfélszolgálattal, van-e telephelye?
  Ha egy nyelviskolának nincs telephelye, nem rendelkezik olyan ügyfélszolgálattal, ahová be tudsz menni, légy elővigyázatos. Egy korrekt nyelviskola nem csak ügyfélszolgálattal, de komoly infrastruktúrával rendelkezik, van ügyfélszolgálata, tantermei, tanári szobája.
 3. Helytálló és pontos információt kapok-e a tanfolyamokról?
  Ha telefonon vagy személyesen érdeklődsz, gyanakodj, ha konkrét kérdésekre nem kapsz konkrét
  válaszokat. Természetesen lehetnek olyan kérdéseid, amelyekre egy nyelviskola csak szintfelmérés után tud választ adni, és lehet, hogy adott tanfolyam ára a csoportlétszám függvénye, de ne hagyd magad, próbálj meg minél több információhoz jutni. Légy nagyon óvatos, ha telefonon azt mondják, hogy majd küldenek valakit a címedre, aki mindent elmagyaráz, és semmi konkrét információt nem kapsz, sem a tanfolyamok helyszínével, sem a tervezett óraszámmal, sem az időpontokkal kapcsolatosan.
 4. Mit tartalmaz a tandíj?
  Ha túl alacsony, vagy ésszerűtlenül magas a tanfolyam díja vagy az óradíj, gyanakodj. Nagyon alacsony árat egy nyelviskola akkor tud kínálni, ha nagy létszámú csoportokat indít, vagy nem fizeti meg rendesen a nyelvtanárait, ami hatással van az oktatás minőségére. Ha csoportos tanfolyamért olyan összeget akarnak elkérni, mint máshol az egyéni oktatásért, mindezt ráadásul egy összegben, az is gyanús. Főként, ha a szerződéskötés és befizetés az otthonodban történik, mielőtt láttad volna, hogy a nyelviskola egyáltalán létezik-e. Érdeklődj arról, hogy milyen hosszú egy tanóra, a tananyag benne van-e az árban, hogy biztosít-e az iskola korrepetálást ingyenesen. Azt is érdemes mérlegelni, hogy magasabb árhoz magasabb minőségi szolgáltatást kapsz-e. A tanárok továbbképzésének, a profi, ügyfélorientált oktatásszervezésnek, a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációnak, a korszerű oktatási feltételek folyamatos biztosításának költsége van.
 5. Van-e kidolgozott szintrendszer, felajánlják-e a szintfelmérést, képzési tanácsadást?
  Egy minőségi nyelviskolában van szintfelmérés és képzési tanácsadás. A szintfelmérés általában egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. A szintfelmérő tanár és az ügyfélszolgálat ekkor segít kiválasztani a neked leginkább megfelelő nyelvtanfolyamot, ez maga a képzési tanácsadás. A szintfelmérés hiánya sajnos azt jelenti, hogy az iskola nem fordít kellő figyelmet arra, hogy olyan csoportban tanuljanak diákjai, amely nyelvi szintjüknek leginkább megfelel. A személyes szintfelmérést nem érdemes kihagyni, hiszen alkalmad nyílik megismerni az iskola ügyfélszolgálatát, nyelvtanárait. A szintfelmérés hiányán túl az is elgondolkodtató kell legyen, ha a nyelviskolának nincs kidolgozott szintrendszere az adott nyelvből. Az iskola szintrendszerének igazodnia kell a KER (Közös Európai Referenciakeret) szintekhez. Az európai gyakorlat hat nyelvi szintet különböztet meg: A1, A2, B1, B2, C1, C2.
 6. Kötnek-e velem szerződést?
  Lehetőség szerint ragaszkodj ahhoz, hogy írásban, szerződésben legyenek rögzítve jogaid, kötelezettségeid, az iskola pontos vállalásai is a nyelvtanításoddal kapcsolatosan. Korábban törvény írta elő a felnőttképzési szerződés megkötését, ma már csak a felnőttképzési engedéllyel rendelkező iskolák ún. engedélyezett tanfolyamai esetén kötelező ilyet kötni. Ha nem a felnőttképzési törvény hatálya alatt indítják el a tanfolyamot, akkor is kérj szerződést; nagyon figyelmesen olvasd el, kérdezz rá azokra a pontokra, amelyeket nem értesz, vagy esetleg hiányolsz! Tájékozódj arról, hogy mi a teendő, ha panaszod, kifogásod van a tanfolyam során. Komolyabb vitás ügy esetén a szerződésben foglaltak alapján tudod érdekeidet érvényesíteni, a szóban elhangzó ígéretek hivatkozási alapnak nem használhatók.
 7. Milyenek a nyelviskola tanárai?
  Próbáld megismerni őket, vegyél részt bemutató órán, a szintfelmérésen érdeklődj róluk. Rendelkeznek-e diplomával? Mi alapján választja ki őket az iskola? Ellenőrzik-e a munkájukat, szoktak-e hallgatói visszajelzést kérni róluk?
 8. Fejlődik-e a nyelvtudásom?
  Tájékozódj, hogy az iskola milyen módon ellenőrzi a hallgatók nyelvi fejlődését a tanfolyam során, milyen lehetőséget biztosít a lemaradóknak a felzárkózásra. A nyelvtanfolyam végén a megfelelő nyelvi szintet elérve lehetőség van nyelvvizsgát tenni, esetleg az adott nyelviskola keretein belül is, ennek általában külön költsége van.
hirdetés