Ön dönt: iszik vagy vezet?

Ön dönt: iszik vagy vezet?
© Illusztráció: Pixabay
Hajdú-Bihar – A rendőrség tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megyében az elmúlt héten közel 50 sofőr döntött rosszul.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági szempontok alapján megvizsgálta az augusztus 20-26. közötti időszakot – olvasható a police.hu-n. A tájékoztatás szerint az adott héten a megye útjain több mint több ezer járművezetővel szemben végeztek ittasság ellenőrzést a rendőrök.

Közleményükből kiderül: az alkoholszonda 41 esetben mutatott pozitív értéket, 35 gépjárművezetővel és 6 kerékpárossal szemben.

A megye illetékes rendőrkapitányságai 32 esetben büntető-, 8 személlyel szemben közigazgatási és 1 járművezetővel szemben szabálysértési eljárást indítottak.

Az adott héten Hajdú-Bihar megye útjain 9 ittassággal összefüggő baleset történt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít; az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai:

  • A vendéglátók ne kínálják alkohollal a járművekkel érkezőket!
  • Ha tudják, hogy a sofőr ivott, ne engedjék vezetni!
  • Ha többen mennek vendégségbe, jelöljenek ki maguk közül egy-egy járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt és ő szállítja haza a társaság tagjait.
  • Ne feledjék! Aki ittasan vezet járművet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és nemcsak önmagát, mások életét is veszélyezteti.

Fotó: police.hu
Berettyóújfalu, Létavértes - A berettyóújfalui rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfival szemben, aki ittasan okozott közlekedési balesetet Létavértesen. A 25 éves férfi 2018. április 27-én 16 óra körül egy Mercedes típusú személyautóval közlekedett Létavértesen, a Vörösmarty utcában. A so...