Omofort kapott a hajdúdorogi metropolita

Akt.:
Omofort kapott a hajdúdorogi metropolita
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – A hagyományos vatikáni ünnepség minden egyes érsek számára kiegészül a saját székhelyén szertartással.

A Szentatya által megáldott érseki omofort (széles, mindkét vállat átfogó, elől hátul hosszan lecsüngő ruhadarab) ölthette föl Kocsis Fülöp metropolita a pápa magyarországi nagykövete, Alberto Bottari de Castello nuncius által a Metropólia papsága, és hívei jelenlétében, ünnepi vecsernye alatt a Hajdúdorogi Székesegyházban szombaton. „Lépcső lett és létrafokokká váltak mennybemeneteledhez a rád dobált kövek, ó István…” – idézte az ünnep egyik himnuszát Kocsis Fülöp metropolita atya, párhuzamba állítva a görögkatolikusok évszázados küzdelmeit védőszentjük, Szent István vértanú sorsával.

Három fokozat

Az omofor a püspökök három csíkkal díszített rendi jelvénye, amely kifejezi az egyházi rend három fokozatát (diakónus, pap, püspök). Amikor az omoforra egy negyedik csík is rákerül, ez a metropolitai címet jelképezi.


Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

Kocsis Fülöp érsek-metropolita 45 társához hasonlóan szintén hazatért Rómából a megáldott érseki omoforral, amely előtte egy éjszakán át Szent Péter apostol sírján nyugodott, hogy azt a magyar görögkatolikus hívek jelenlétében, külön ünnepségen vegye föl először.


Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

A Hajdúdorogi Székesegyházban celebrált föltámadási vecsernye kezdetén Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius kifejezte örömét, hogy újra eljöhetett a Hajdúdorogi Székesegyházba, hogy itt eleget tegyen Ferenc pápától kapott feladatának, és Fülöp érseket felruházza az egység és a közösség szimbólumával, az érseki omoforral. Kérte, hogy vezesse egyházát a szeretet és az egység kötelékében. Ferenc pápa három feladatot hangsúlyozott: az imádságot, a hitet és a személyes tanúságtételt.

gorogkatolikus.hu
hirdetés