Ömlik be az importtej

Ömlik be az importtej
© Illusztráció: AFP
Hajdú-Bihar – Az uniós tejkvótarendszer megszüntetése óta 30 százalékkal zuhant a felvásárlási ár.

Az uniós tejkvótarendszer áprilisi megszűnésekor még 100 forint körül volt itthon a nyerstej felvásárlási ára, ez mostanra 70 forint körüli szintre állt be. Hajdú-Biharban különösen súlyos a probléma, hiszen mi vagyunk az ország első számú tejtermelő megyéje.

Fejtetőre állt

Teljes átrendeződés figyelhető meg a hazai tejpiacon, és félő, hogy ebből a folyamatból nem a magyar tejtermelők fognak győztesen kikerülni. Miközben a boltok polcait elárasztották az importból származó olcsó tej- és tejtermékek, a felvásárlási árak zuhannak, némely termelők pedig már a gazdaságuk felszámolását fontolgatják. A laikusok talán azt gondolhatják, hogy az öldöklő piaci versenyben a korábban százmilliós technológiai fejlesztéseket végrehajtó üzemek maradhatnak tovább talpon, de ez sem feltétlenül van így. Hiszen a társas vállalkozások komoly bevételtől esnek el azzal, hogy 1200 hektár felett nem kapnak területalapú támogatást, ráadásul idén az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programból is kiesnek. Ugyanakkor (éppen az említett beruházásaik okán) például tartási és foglalkoztatási kötelezettség terheli őket.

Pici pont vagyunk

Vannak kollégák, akik szerint tovább zuhan a felvásárlási ár, míg mások úgy vélik, hogy ez már a gödör alja. Egy biztos, az ágazatnak komplex állami mentőcsomagra van szüksége ahhoz, hogy az elmúlt évek eredményei (a tehénlétszám emelkedése, a hatékonyság növekedése) ne menjenek árba. A mentőcsomagnak ugyanúgy tartalmaznia kellene az olcsó import elleni hathatós fellépést, mint a hazai áruk hatékony népszerűsítését” – válaszolta a Napló érdeklődésére Békési Imre, a Tej Terméktanács elnökségének egyik hajdú-bihari delegáltja. A szakember szerint aggályos, hogy megyénkben is van olyan piaci szereplő, aki folyamatosan nagy mennyiségű olcsó imporáruval árasztja el a hazai kereskedelmet. Hogy milyen pici pont vagyunk egy hatalmas rendszerben, azt jól mutatja, hogy miközben az Európai Unióban évente közel 140-150 milliárd liter tejet állítanak elő, Magyarországon ennek nagyjából az egy százalékát, másfél milliárd liternyit.

HBN-PA
hirdetés