Ombudsman: elítélt anyjával kell maradnia a csecsemőnek

Ombudsman: elítélt anyjával kell maradnia a csecsemőnek
Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) – Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa üdvözölte, hogy a belügyminiszter kezdeményezi annak a jogszabálynak a módosítását, amely fél évben korlátozta a csecsemő és a börtönben fogvatartott édesanyák együttes elhelyezését – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t.

Mind a fogvatartott édesanya, mind pedig a gyermek érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak – fogalmaztak, emlékeztetve: az ombudsman az idén a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben az anya-gyermek részleget is vizsgálta.

A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy édesanyja – természetesen alkalmassága esetén – gondozhassa, nevelhesse egyéves koráig a gyermekét – hangsúlyozták.

Mint írták, a hatályos jogszabály szerint a gyermek csak hathónapos koráig helyezhető el édesanyjával együtt a büntetés-végrehajtási intézetben. Az intézmény parancsnoka az anya kifejezett kérelmére engedélyezheti ugyan az együttes elhelyezés meghosszabbítását a gyermek egyéves koráig, az engedély kiadása azonban nem kötelező – mutattak rá.

Az alapvető jogok biztosa szerint a rendelkezés ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével és közvetlenül veszélyezteti a fogvatartott édesanyák gyermekeinek védelemhez való jogát. Ezért javasolta a belügyminiszternek a jogszabály módosítását májusban.

Kiemelték: az ombudsman javaslatával a belügyminiszter egyetértett, és értesítette Szabó Mátét, hogy kezdeményezi a jogszabály módosítását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

MTI