Olyan rosszak az utak a Harstein-kertben, hogy még a kukásautó sem tud bemenni

Akt.:
A Meszesi és a Domokoskert utcák sarka
A Meszesi és a Domokoskert utcák sarka - © Forrás: Google Street View
Debrecen – Olvasóink szerint évek óta, időről időre néhány köbméteres szemétdombok jelennek meg az alsójózsai városrészben, a Harstein-kertben, a külterületen található Meszesi és a Domokoskert utca sarkon. Egy új lakópark és egy csárda közelében a nejlonzsákokba gyömöszölt hulladékot kóbor kutyák, patkányok hordják szét, mindaddig, amíg a közmunkások el nem viszik.

A közelben, a Mókus utcán lakók azt is állítják, hogy a problémát csak akkor lehetne megoldani, ha a Hars­tein-kerti külterületeken is lenne rendszeres szemétszállítás, most ugyanis nem megy arra kukásautó. Ennek hiányában sokan inkább elégetik, vagy a szóban forgó helyre hordják a szemetüket.

Így sem, úgy sem

A területen 2009-ig az önkormányzat konténert biztosított a szemét elhelyezésére. Ebbe azonban minden bizonnyal nemcsak a környéken lakók vittek hulladékot, hanem sokan mások is. A konténer mellől egy-egy alkalommal 16-20 köbméter szemetet szállítottak el – válaszolta felvetésünkre a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) nevében Képesné Domokos Csilla. Hozzátette, hogy a tarthatatlan helyzetre megoldást kellett találni, ezért 2009 szeptemberében az önkormányzat a terület 60 lakott ingatlanját bevonta a szervezett hulladékszállításba. Az utak rossz minősége – több helyen földút van – miatt azonban ott nem képes elmenni a kukás­autó. Így mindössze egyetlen helyszínről, éppen a Domokoskert utca sarkáról tudják csak elszállítani a hulladékot.

Nem kellett a zsák

Képesné Domokos Csilla szerint felmerült, hogy 120 literes kukákat biztosítanak az ott élőknek. De mivel a lakóknak a gyűjtőt a kukás­autóig esetenként 500 méterre kellett volna kihúzni és visszatolni – nem beszélve azok rongálódásáról, esetleges eltűnéséről – ez nagy terhet rótt volna rájuk. Ezért azt találták ki, hogy az ott élőknek pénzért adnak AKSD-s szemeteszsákokat, amelyeket a hulladékgyűjtő jármű vezetőjénél, a cég ügyfélszolgálati irodájában, a lakossági hulladékudvarban, illetve józsai boltokban lehetett volna megvásárolni.

A vállalat értékesítési partnerei azonban egyrészt nem teljesítették fizetési kötelezettségüket, másrészt nem volt kereslet a zsákok iránt, ezért jelenleg már nincs értékesítési pont.

HBN-OCs


Fehér helyett fekete

A fotón látható állapot annak a következménye, hogy a lakosok egy része nem vásárolja meg a közszolgáltató, azaz a DHK fehér színű zsákját, hanem jogellenesen, ingyen válik meg a hulladéktól. (A zsákok túlnyomó része fekete.) A szemetet az önkormányzat közpénzből szállíttatja el, vagy a Dehusszal, vagy az AKSD-vel – ismertette a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. illetékese. Amennyiben a közterület-felügyelő tetten éri az illegálisan szemetelőt, szabálysértési feljelentést tesz, mely akár 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel is járhat.
hirdetés