Olyan magas volt a tornya, hogy Debrecenig el lehetett látni belőle

Akt.:
Olyan magas volt a tornya, hogy Debrecenig el lehetett látni belőle
© Forrás: YouTube / Hírek360.hu
Folyás – A folyási rom környékén magyar katonák vannak eltemetve.

A Debrecentől nagyjából 63 kilométerre lévő falut, Folyást vettük célba, ahol a település melletti elhagyatott templomromot, illetve a közvetlenül mellette lévő tavat látogattuk meg. Meglepetésünkre egy elkerített helyszín fogadott bennünket, ahol stoptábla és kutyaugatás figyelmeztetett, hogy jelezni kell, ha be szeretnék jutni. A terület egyetlen kis házában lakó úr jókedvvel nyugtázta, hogy a borongós nap ellenére is ellátogattunk a romhoz.

Már történelem

A 19. század derekán épített római katolikus templom az egyetlen múlt századi építmény a megyében. A folyásiak szerint a tornya olyan magas volt, hogy a megyeszékhelyig lehetett látni belőle. A történelemben a debreceni vagy hortobágyi tankcsata (1944. október 9.) néven ismert egyik legnagyobb hazai harci ütközet Folyás környékén zajlott. A templomot a második világháború idején felrobbantották a visszavonuló németek, amit helyreállítani nem lehetett, mert a robbantás tönkretette az alapot. A dombon kiemelkedő „kaput” formáló vörös téglák sokasága lehetett a régi templom bejárata. A területen található templomrom jelenleg magántulajdonban van, de látogatható mindenki számára. Úgy tartják, hogy a romoknak és a területnek pozitív sugárzása van, ezért a természetgyógyászok kedvelt helye.

Halőr

Kiváló sportolási és kikapcsolódási lehetőséget kínál a rom lábánál lévő mesterségesen kialakított tó. – Ez a tó vályogvető gödör volt a háború alatt. 1990-ben lett privatizálva, és utána a tulajdonos kitakarította, elhordta belőle a szemet, majd a nyugati főcsatornából feltöltötte vízzel. Horgásztóként a kétezres évek óta üzemel, főképp kárászt és pontyot telepítettek a vízbe, növényevő halak közül pedig amur, busa, folyami harcsa, süllő és csuka is kifogható a tóból – mesélte Oláh Gábor, a Templom tó egyik tulajdonosa, aki hat éve halőrként felügyeli a helyszínt.

Nagy Dóra | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Hajdú-Bihar - A zeleméri csonkatorony a maga lepusztult állapotában is turisztikai látványosság, sőt, az ezotéria iránt érdeklődők körében is kedvelt helynek számít. Ma már csak egy csöppnyi vasútállomás falán jelzi a megálló nevét hirdető tábla, hogy egykor egy Zelemér nevet viselő falu terült e...