Olyan lesz az előcsarnok, mint régen

Felújítási munkálatok a Debreceni Egyetemen
Felújítási munkálatok a Debreceni Egyetemen - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az eredeti állapotoknak megfelelően festik ki a tereket.

Saját forrásból, mintegy 125 millió forintból újul meg a Debreceni Egyetem impozáns főépületének előcsarnoka és árkádos folyosórendszere. A 2019 júliusáig tartó munkálatok során 9500 négyzetméternyi felületet festenek le a szakemberek – tudatta az intézmény.

Hétfő óta le van zárva az egyetem főépületének főbejárata: elkezdődött a nyugati szárny festése. Elsőként az előcsarnok szépül meg, majd a 10 hónapon át tartó munkálatok során az 1927 és 1932 között épült műemléki épület üvegtetős díszudvarát körülvevő árkádos folyosórendszer jelentős részét is helyreállítják.

de (1)Fotó: Derencsényi István

A korszerűsítés során az eredeti állapotoknak megfelelően festik ki az előcsarnokot, a közlekedő csarnokot, a központi és nyugati lépcsőházat, valamint a földszinti, az első és második emeleti folyosók egy részét. Friss festést kapnak a korlátok, radiátorok, hővezetékek, az ajtók és ablakok is.

A kivitelezés során a szakemberek aprólékos munkával javítják ki a falfelületek, vakolatok hibáit, eltávolítják a fém- és fafelületek régi festékeit, majd az eredetivel megegyező színben és geometriai formában végzik el a festést-mázolást, vonalazásokat és díszítéseket.

de (3)Fotó: Derencsényi István

A 125 millió forintos egyetemi forrásból megvalósuló beruházás során összesen csaknem 7200 négyzetméter fal-, 1800 négyzetméter fa- és 250 négyzetméter fémfelület, valamit 250 négyzetméter olajlábazat újul meg.

A tervek szerint 2019 júliusáig tartó munkálatok miatt a felújításra váró tereket, valamint az érintett bejáratokat szakaszosan lezárják, de a munkaterületen lévő irodákat, tantermeket fokozott figyelemmel megközelíthetik és használhatják majd az egyetemi polgárok.

A főépület főbejáratát szeptember 25-én (kedd) 16 órakor nyitják majd ki újra – közölte az egyetem.

HBN


Debrecen - Mintegy harmincnégymillió forint értékben ajándékoz oktatási célú eszközöket az NI Hungary Kft. a Debreceni Egyetem részére a villamosmérnök-képzés támogatására. A felajánlás laptopokat és VirtualBench mérőeszközöket tartalmaz, melyet a cégnél is használnak a mérnökök. Az átadón dr. K...

Királylátogatás Debrecenben 1918. október 23-án
Debrecen - A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi kara száz évvel ezelőtt, 1918-ban alakult meg. Az egyetem első épületét, a klinikatelep felvételi épületét IV. Károly és felesége Zita királyné avatta fel. A centenárium alkalmából a Debreceni Egyetem felidézte a jeles napot. Városi...