Olyan lesz a pálinka, mint a méz – Népszabadság

Ellentmond az uniós jognak a házi pálinkafőzés tervezett szabályozása, amely a pálinkát nem szeszesitalként, hanem a lekvárhoz és mézhez hasonlóan kistermelői termelvényként kezeli – írja a Népszabadság.

A lap szerint a kormányzati akcióterv egyik pontjaként megjelölt szabad házi lepárlás ötletét az uniós szabályok és az élelmiszerbiztonsági előírások szerint tervezték megvalósítani, szigorú ellenőrzésekkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont egy egészen más elképzeléssel állt elő – írja a lap.

Nem kell se pecsét, se saját gyümölcs

Az új koncepció szerint a legális házi főzéshez például nem kell saját gyümölcsössel rendelkezni, a lepárláshoz a vásárolt gyümölcs is megfelelő. A főzőkészüléket nem kell lepecsételtetni a Vám- és Pénzügyőrséggel, elég egy kereskedelmi forgalomba hozatali engedély. A végterméket pedig csak közvetlen fogyasztásra, illetve falusi vendéglátásban szabad értékesíteni, ám rendszeres ellenőrzésre a koncepció készítői szerint nincs szükség. A tárca szerint alaptalan a félelem, hogy a gazd ák rossz minőséget akarnak előállítani, mert a fogyasztók is egyre igényesebbek – olvasható a lapban.

– Független Hírügynökség –