Olvasónk írja: Végre legyen igazság!

Már a választás első fordulójának estéjén a győztes párt vezetője ismételten megerősítette, hogy eljött a cselekvés ideje…

Csakhogy ennek kölcsönösnek kell lennie. Számomra érthetetlen, hogy az előző kormányok regnálásai alatt mindenki tudott arról, hogy sok a minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló, de senki nem tett ellene!

Igaz, a munkavállalók zseből-zsebbe lettek bérezve. Sok a szabálytalanság és még több az igazságtalanság. A munkaadók  fél-feketén foglalkoztattak embereket, míg a munkavállalók betegség idején vagy nyugdíjazáskor nagyon rosszul jártak. Igaz, az állam sem járt jól és mi sem, akik tiszteségessen fizettük a közterheket. Igen, kevesebb lett a visszaosztható adó, az egészségügyi járulék, a munkaerő-piaci járulék. Vazulok országa voltunk, senki nem látta, hogy az ügyvezető igazgató minimálbérrel van bejelentve miközben több kocsinak is a tulajdonosa, s nem egyszer még több lakóingatlannal, nyaralóval is rendelkezik.

Szemet szúrhatott volna a vagyon őrök helyzete is. Rossz feltételekkel alkalmazzák őket, ráadásul kiszorítják őket a magas nyugdíjjal rendelkező volt rendőrök. Igaz, a legtöbb ilyen cégnek a tulajdonosa is volt  rendőr. Még nem találkoztam olyan biztosági őrrel, aki ne minimálbéren lett volna foglalkoztatva. Bizonyítani nem tudom, de sejtem, hogy nem ők kapják a  nagyobbik felét a  szerződében foglalt összegnek.

Ha  a leendő miniszterelnök és kormány könnyítéseket ígér és ezeket be is váltja, akkor jogosan elvárjuk, hogy az említettek és a meg nem nevezett ek is ne cinkelt lapokal játszanak! Jó lenne már végre, ha a dolgozót megilletne minden jog, amit a törvények biztosítanak. A szabadság legyen jogos járandóság és ne kelljen azt ledolgozni! Végre el kell érni, hogy egy munkavállaló ne rettegjen, hogy kidobják, ha a jogos járandóságaiért kinyitja a száját! Ha a munkáltatók kapnak segítséget a kormánytól, akkor tiszteségessen foglalkoztassák a dolgozókat. A kormány ad,  de így többet is kapna, amit vissza tud osztani. Több lesz a  bevétel mindenkinek és kevesebb lesz a rettegés. Nagyon várom, hogy a leendő kormány végre véget vessen ennek az áldatlan állapotnak. Mindenkinek az érdeke lenne!

id. Dobrai Zoltán, Debrecen