Olvasónk írja: Magyar nóta

Nagyon sok egyesület, tévécsatorna egyre többet foglalkozik a magyar nótával, dicséret illeti a Nóta TV-t, mert naponta élharcosai a magyar nóták népszerűsítésének.

De felejthetetlen szórakozást nyújtanak Debrecen magyarnóta-kedvelő közönségének is. Van két egyesület, amely terjeszti a magyar nótát és az operettdalokat. A „Délibáb” egyesület nőtt jobban a szívemhez, mely elsősorban az itteni tehetségeket karolja fel és szerepelteti, nagy közönségsikerrel. Például a nőnap tiszteletére elsők között voltak, akik gyönyörű műsoraikkal meglepték a nagy számú publikumot. Az anyák napjára időzített rendezvényük szintén színvonalas volt és az anyák ünneplésének szentelték a műsort, köszönhető ez az együttes elnökének, Forgó Istvánnak és művészeti vezetőjének, Matkó Máriának és a kiváló zenekarának. Külön kiemelni az énekesekből, előadókból nem akarok, mert talán részlehajtással vádolnának, együttvéve az együttes kiváló, a közönség a műsorok végén tapssal értékeli, hogy melyik műsorszám milyen sikeres volt.
A Naplóban korábban már megjelent olvasói levelemben írtakat fenntartom, vagyis hogy a magyarnóta-kedvelők és a Délibáb egyesület a magyar nóta-operett népszerűsítésével foglalkozzon és továbbra is maradjon „politika”-mentes egyesületnek. Politizáljanak azzal, hogy a magyar nóta is váljon mielőbb „Hungarikummá”, a közönség pedig, hogy mindezt elismerje és az előadóknak nemcsak a taps és a füttyözés legyen a fizetésük; mert a közönség az előadók örömét azzal is tudja szolgálni, ha az énekessel együtt énekel és örül annak, hogy a magyar nóta marad és lesz is a jövőben.
Fiataljainkba eddig nem nagyon tudtuk beleoltani a magyar nóta szeretetét, de ezen feladatot már az iskolákban kellene kezdeni, mint a mi korunkban, amikor az énekórákon kimondottan a magyar népdalokkal és a magyar nótákkal foglalkoztunk. Segítsünk valamennyien és talán egy kicsit nacionalistának is kell lennünk, hogy gyönyörű dalainkat terjesszük és honosítsuk is meg az eljövendő ifjúság köreiben is.
Takács Lajos, Debrecen