Olvasónk írja: Hungarikum!

Kerestük a magyar sajátosságot, amiben Európa-, esetleg világelsők lehetünk. Megtaláltuk! A magyar utakat, járdákat tekintve útépítésben világelsők vagyunk, mert ilyen rossz minőségű, gyorsan tönkremenő utakat, járdákat csak mi tudunk építeni.

Példa erre, a minap is olvastam, hogy a frissen épített út már „kátyúsodik”, vagyis javításra szorul.

Valamilyen különleges technológiát alkalmaznak a „szakemberek”, amely ezt a különleges magyar minőséget okozza, úgy anyagban, mint munkavégzésben. Mi lehet ennek az oka? Egyrészt a speciális közbeszerzési szokás, amellyel a nyertes vállalat gyorsan másod-, harmad-, negyed-, stb. vállalkozókat von be, lefölözve a haszon nagy részét saját magának. Persze erre szükség is van, mert sok „dokumentumot” kell lepengetni a „korrupció ellen keményen harcoló” pályázati kiírónak. (Ez a „dokumentum” is szintén magyar specialitás, hungarikum.)

A negyedszintű vállalkozó pedig belead apait, anyait, hogy minőségi munkát végeztessen a „szakembereivel”. Mivel a megfelelő nagyságú „dokumentum” nem teszi lehetővé a megfelelő ellenőrzést úgy minőség, mint anyag vonatkozásában, az elkészült út a sors kezére van bízva, 1-2 év és kezdődhet az újabb versenykiírás a kátyúzásra, amely újabb dokumentumok szerzésére ad lehetőséget.

A kátyúzásnak is megvannak a magyar szakfogásai! Csak esőben, hóban, lehetőleg jó sáros lyukakba kell az anyagot önteni, beledolgozni. Saját szemmel láttam ezt a technológiát a Segner téren, az autóbusz megállóban várakozva. Másnap arra járva megnyugodva tapasztaltam, hogy megvan az eredmény, mert amit előző nap a vízzel teli kátyúba beledolgoztak, mind a járdára került, a lyuk pedig továbbra is ott virított. Ez a technológia annyira bevált, hogy már többször ezt láttam a kátyúzási munkáknál.

Hasonló „hungarikumot” tapasztaltam a Vezér utcán, a esővíz elvezető csatorna építése során. Lehet, hogy az elvezető csatorna működne, ha lenne olyan nyílás rajta, amelyen az esővíz be tudna folyni. az utca elején van olyan hely, ahol lenne erre lehetőség, ha évek óta nem lenne eldugulva. Az esővíz pedig szeretne lefolyni, s mivel nem tud, felgyűlve a gépkocsikra bízza magát, hogy széjjelfröcsköljék a járdán közlekedők ruhájára. Itt is az történt: a pénzt kifizettük, az ellenőrzést végezze el a természet.

Van még egy speciális hungarikum: Nincs illetékes! Fenti helyen a nyárfa ágai az utcai lámpát érik, így nagy szélben kénytelen hozzáverődni. Félve, hogy a köz pénze ne menjen veszendőbe, felhívtam az E-ON ügyfélszolgálatát, de az úr közölte, hogy ebben az ügyben az önkormányzat az illetékes! Korábban már a nyárfák ügyében kezdeményeztük az önkormányzat felé a kivágást, amelyet írásban négy évvel ezelőtt meg is ígértek, de szintén nem történt semmi.

Ha a szél nem lesz belátással az illetékesség vitájában, és leveri az ág az égőfejet, akkor meddig kell majd várni arra, hogy valaki pótolja a sérül lámpatestet?

Lengyel Zoltán, Debrecen