Olvasói panasz és válasz: Ha kidőlt fát lát, telefonáljon!

Akt.:
Olvasói panasz és válasz: Ha kidőlt fát lát, telefonáljon!
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A temetőbe menet, az Ady Endre úton egy kidőlt fát fotózott olvasónk május elején. A képet elküldte a Naplónak, s egyúttal aggodalmának adott hangot: tragédia történhet egyes fák állapota miatt. Kérdezte azt is, kinek a feladata az erdős területek gondozása, rendben tartása.

A kép megjelenésekor a polgármesteri hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy az Ady Endre út két oldalán a járda melletti erdőrészletek a Nyírerdő Zrt. kezelésében vannak, s mivel a fák ágainak egy része a járda vonalába dől, a balesetveszély elkerüléséért értesítették a kezelőt.

Olvasónk július 7-én újabb, kettétört fáról készült fotót küldött, azzal a megjegyzéssel, hogy nem történt érdemi változás.
Levelével megkerestük a Nyírerdő Zrt.-t, ahonnan gyorsan megérkezett Fekete György, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatójának válasza.

Eszerint munkatársai a debreceni polgármesteri hivatal jelzése alapján májusban elvégezték a szükséges gallyazá­si munkákat az Ady Endre úton. Így nem állja meg a helyét az az állítás, hogy nem történt érdemben változás a területen.

„Az Ön által lefényképezett cseresznyefa jóval később, valószínűleg a viharos, szeles időjárás idején tört ki. Azóta a kiborult törzs eltávolítása is megtörtént.

Tájékoztatom, hogy a Debreceni Erdészet több mint 9600 hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel, így kollégáink nem értesülnek rögtön minden egyes károsodott fáról.

Kérem, ha erdőjárás közben a jövőben ilyennel találkozik, értesítsen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet, 4034 Debrecen Vágóhíd utca 2. Telefon: (52) 500 430. E-mail: debrecen@nyirerdo.hu

(A Nyírerdőhöz természetesen csak az erdős részeken tapasztalt fakidőlés miatt érdemes telefonálni. Ha a város más parkjaiban, utcáin látnak ilyet, akkor hívják a városházát: 52/511-400. A Szerk.)