Olvasói panasz és reagálás – Nagy késéssel érkezett a GYET

Akt.:
Olvasói panasz és reagálás – Nagy késéssel érkezett a GYET
© Fotó: nemzeti.net
Debrecen – Az alábbi levelet szeptember első napjaiban kaptuk, és az illetékesekhez történt továbbításig, a válasz megérkezéséig, s végül e közlésig több hét telt el. Olvasónk azóta megerősítette, hogy a pénzt megkapta, azonban úgy tudja, nem ők az egyedüliek, akik nagy késéssel jutottak hozzá a járandósághoz. A hibát a kormányhivatalban elismerték, elnézést kértek érte. A leveleket alább olvashatják.

„Sikerült” törölni

Ez év július 7-én lejárt a legkisebbik fiam után járó GYES, ezért június hó 28-án igényt nyújtottam be a MÁK felé a GYET megállapításához, és folyósításához. Három kiskorú gyermek van a családban, a legkisebbik most múlt 3 éves, a legnagyobb 16, tehát a jogosultság feltételeinek megfelelek. Tudván, hogy a hivatalok malmai lassan őrölnek, türelmesen vártunk a pénzre. Mivel a férjemnek van munkája, megoldottuk valahogy a kieső időszakot. De, hogy még szeptember elején se érkezett egy fillér se, kezdtünk aggódni, ugyanis a beiskolázás, és óvodáztatás elég sokba kerül, szükségünk lett volna az addig kieső pénzre is. Ezért felhívtuk a MÁK-ot, ahol közölték, hogy a GYES rendszeréből sikeresen törölt a kolléganőjük, de a GYET igényléséről, aktiválásáról valahogy megfeledkezett. A telefon túlsó felén az ügyintéző készségesen biztosított, hogy 5 munkanapon belül megkapjuk az ellátást.

Kérdésem, hogyan indítsak útnak három gyermeket iskolába, óvodába egy fizetésből, hogyan, miből vegyek nekik bérletet, miből fizessem az ebédet, ugyanis legjobb esetben is 5 nap múlva, tehát szeptember 4-én érkezik a számlánkra pénz. A férjem fizetése sajnos, nem fedez minden kiadást, főleg úgy nem, hogy 2 hónapja csakis az ő keresetére támaszkodhattunk. Állami intézményekben hogyan engedhető meg ekkora hanyagság, mikor a versenyszférában már kevesebbért is lapátra teszik az embert?

Nagyszülők híján nincs kire bízni a gyerekeket, ezért nem tudok munkát vállalni, amíg a kisebbik gyermek nem nő meg annyira, hogy valakire rábízhassam.

– Porczió-Duzs Margit, Hajdúsámson –


A hivatalból elnézést kértek a mulasztás miatt

Porczió-Duzs Margit ügye már a panasz beérkezésekor rendezett volt. A családtámogatási osztályra érkező nagy mennyiségű iratanyagra tekintettel a kérelem elbírálására csak szeptember 7-én került sor, a visszamenőleges ellátást így csak másnap, szeptember 8-án folyósították az általa megadott bankszámlaszámra.

„Az igénylőtől elnézést kérünk a benyújtott kérelem elbírálásának elhúzódásáért, a számára okozott kellemetlenségért, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a továbbiakban ilyen késedelemre ne kerüljön sor” – olvastuk a kormányhivatalból kapott válaszlevélben.