Olvasói panasz és reagálás: fotózzák le, írják meg!

Akt.:
Szemét az ipari park szervizútján, ahol a 42-es busz jár
Szemét az ipari park szervizútján, ahol a 42-es busz jár - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az önkormányzathoz tartozó szemetes városrész miatt írt levelet Juhász László nevű olvasónk (cikkünkben erről április 12-én számoltunk be), ám ugyanott arra is utalt, hogy „hasonló állapotokat lehet találni az erdőspusztai földutak melletti erdőkben is, mely szemét a kisebb településekről és tanyákról kerül ki. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetek a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartoznak”.

Levelét ezért elküldtük a Hortobágyi Nemzeti Park címére, hogy tisztázzuk, valóban érdekeltek-e az olvasó által említett területen. A válasz dr. Kovács Zita igazgató aláírásával érkezett, melynek erre vonatkozó részletét szó szerint közöljük.

A levelében említett Hajdúsági Tájvédelmi Körzet, illetve a többi természetvédelmi kezelésünkben lévő védett természeti terület esetében az illegális hulladéklerakások felszámolását folyamatosan végezzük. A közfoglalkoztatottak, illetve saját dolgozóink a napi munka mellett minden évben részt vesznek a Te Szedd országos akcióban (2017-ben a korábbiaktól eltérően ősszel lesz), amikor több tonna szeméttől szabadítjuk meg a védett területeket. Mindazonáltal, amennyiben védett területen illegális hulladéklerakást tapasztalnak, kérjük, pontos helymegjelöléssel, és ha lehet, fényképekkel együtt küldjék be a bejelentést a hnp@hnp.hu címre. A terület megtisztításáról lehetőségeink függvényében mielőbb gondoskodunk. Az illegális hulladéklerakások beazonosítására és bejelentésére egyébként több internetes felület és mobiltelefonos applikáció is rendelkezésre áll.

Az illegális hulladéklerakások felszámolása mellett nagyon fontos a megelőzés, szemléletformálás, amiben környezeti nevelési programjaink segítenek, és a büntetés is; természetvédelmi őrszolgálatunk a védett területeken folyamatosan végez járőrszolgálatot.Zöld kommandó járja a cívisváros utcáit

Közmunkások tüntetik el a Nyugati Ipari Parkban található nagy hulladékkupacot.

 


Szemétlerakónak használják az erdőt

Megdöbbentő információt osztott meg egy közelben lakó olvasónk a Kartács utcai lovarda környékén kialakult állapotokról. Mint a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, vannak, akik egyszerűen szemétlerakónak tekintik az erdőt, de ami legutóbb történt, az mindenen túlmegy.