Olvasói panasz és a hivatal válasza: madárcsicsergés vagy varjúkárogás

Akt.:
Olvasói panasz és a hivatal válasza: madárcsicsergés vagy varjúkárogás
© Illusztráció: Matey István
Debrecen – A vénkerti játszótér környékén minden tavasztól madárcsicsergésre ébredtünk. Sok fekete rigó és cinke élőhelye volt a Füredi-Sinai utcák által határolt fás terület, játszótér. A gyerekek rácsodálkoztak a fűben ugrándozó fekete rigókra, és télen a madáretetők környékén eszegető pici madarakra. Ez sajnos a múlt! A jelen és a jövő szomorú, kilátástalan! Egyetlen ember megváltoztatott mindent.

A rendszeres reggeli galambetetéseivel elszaporodtak a galambok, a varjak, és eltűntek az énekes madarak! Az erkélyeken hálók, madárriasztók a betolakodók ellen, akik szemetet, piszkot hagynak maguk után. A csicsergések helyett nyáron is kénytelenek voltunk károgást hallgatni, ami nem ugyanaz. Elkeserítő, szomorú, és zavaró ez az állapot. Ezért kérdezem én: mi a szebb, a csicsergés vagy a károgás? A szépség és nyugalom, vagy a piszok és a lefedett erkélyek? Mindez egyetlen ember műve egy év alatt! Úgy tudom, hogy a városban ez sajnos nem egyedi eset! A galambetetés nem tiltott? Mit lehet tenni, hova lehet ezzel fordulni, esetleg panaszt tenni, hogy ez az áldatlan helyzet megszűnjön. Ne hallgassuk tovább ezt a rekedt, károgó hangot, és talán idővel ismét madárcsicsergésre ébredjünk!

– Nagy Gyuláné, Debrecen –

Ez szabálysértés!

Olvasónk levelére a debreceni polgármesteri hivatalból azt a választ kaptuk, hogy egy 2010-es önkormányzati rendelet alapján tilos zöldterületen galambokat etetni. Aki ilyet tesz, szabálysértést követ el, így ellene a kormányhivatalnál lehet szabálysértési eljárást kezdeményezni (Debrecen, Piac utca 54.). Levélcím: Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal 4002 Debrecen Pf. 83.


hirdetés