Olvasói levél: Vasárnapi zárva tartás

Olvasói levél: Vasárnapi zárva tartás
Debrecen – Egyes politikusok és újságírók részéről gyakran elhangzik, hogy a kormányzati politika jó, csak a kommunikációja rossz. Ez akár igaz is lehetne, de a vasárnapi zárva tartás szabályozása itt valószínűleg kivétel.

A rossz kommunikáció szerintem azt jelenti, hogy nem tudja megmagyarázni a törvényalkotó jó szándékát, amely a társadalom többségének javát szolgálja, de esetleg az állampolgárok a szövevényes érdekviszonyok miatt nem látják át a szabályozás társadalmi hasznát, mert az csak áttételesen jelentkezik az ő életükben.

Számos olyan intézkedést említhetnék, amelyek az átlagember helyzetét áttételesen javítják, még akkor is, ha nem látja át a háttérben zajló folyamatokat. Sajnos, szerintem a vasárnapi nyitva tartás kérdése nem ilyen. Ebben az esetben nem a kommunikáció rossz, hanem maga a politikai intézkedés! Ez a szabályozás nem szolgálja a társadalom többségének javát. Ha az összes eladó a rendelkezés mellett állna is, a vevők sokkal többen vannak. Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutató intézetek kb. 60 százalékos elutasítottságról írnak.

Tulajdonképpen mi lenne itt a jó kommunikáció? Megmagyarázni azt, hogy neked, állampolgárnak sokkal jobb, ha vasárnap nem egy széles választékkal rendelkező, és jelenleg olcsóbb szupermarketben kell vásárolnod, hanem felkeresve számos kisboltot szedd össze drágábban, amire szükséged van.

Mi áll ezzel szemben? Néhány kiskereskedő gazdasági előnye, akik a hétvégén jelenleg komoly versenyhelyzet hiányában extraprofitra tehetnek szert. Ezt viszont mi, vásárlók fogjuk megfizetni. Akik, mint tudjuk, többen vagyunk.

Legalább annyit el lehetett volna várni egy átgondolt politikai irányítástól, hogy először versenyhelyzetet teremt a kisboltok vonalán, hogy megszüntetve a kínálati- és ármonopóliumot a vásárlók kiszolgáltatottságát csökkentse. De a lovat a kocsi mögé fogták!

Persze tudom, hogy a törvényt pártolók azzal érvelnek, hogy vásárolj szombaton! Ha olcsón akarsz kijönni a kosztpénzből, akkor csak a vásárlási szokásodat kell megváltoztatni. Ez ugyanúgy álságos, mint arra hivatkozni, hogy a családok majd együtt, kirándulni mennek. Csak ne dolgoznának legalább többségben nők a vasárnapi zárva tartásra ítélt üzletekben. A férj ne legyen vasutas, buszvezető, tűzoltó, egészségügyi dolgozó stb., mert akkor ez egy füstbe ment terv.

Nem lelkesedünk azért, hogy voluntarista módon – legalábbis nem hallottam a zárva tartást követelő tömegdemonstrációról – számunkra nem kívánt rendelkezéseket hozzanak.

Ha meg is oldható a szombati, avagy a hétközi bevásárlás, nem azt várjuk a politikai vezetéstől , hogy diadaltáncot járhassunk, ha a hátrányos intézkedéseiket életvitelünket megváltoztatva , valahogy semlegesíteni tudjuk.

Különben visszajutunk ahhoz a vicchez, amelyben a férfi, aki kalapáccsal veri az ujjait, a barátja kérdésére – hogy mi ebben az élvezet – azt válaszolja, hogy: amikor melléütök!

– Dr. Kozma László, Debrecen –
hirdetés