Olvasói levél: Változtatni kell!

Akt.:
Közúti jelzőtábla a 4-es főúton Debrecen határában 2015. január 8-án. A 354-es számú főút - amely a 4-es főút várost elkerülő szakasza - néhány kilométeren keresztül az M35-ös autópályán halad, így ez a szakasz egy része is útdíjkötelessé vált.
Közúti jelzőtábla a 4-es főúton Debrecen határában 2015. január 8-án. A 354-es számú főút - amely a 4-es főút várost elkerülő szakasza - néhány kilométeren keresztül az M35-ös autópályán halad, így ez a szakasz egy része is útdíjkötelessé vált. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – A szombati Naplóban Kovács Zsolttól megjelent jegyzethez kívánok hozzászólni. A jelenlegi, Debrecent elkerülő utat ugyanis nem elsősorban a GPS-ek szoftverfrissítési ideje miatt használják kevesen.

Az elkerülő M35-ös szakasza díjköteles, így sokan inkább a városon keresztül mennek a 4-esen, minthogy megvegyék a megyei matricát. Mielőbb ingyenessé kellene tenni. A teherautók útdíja alacsonyabb, ha a városon keresztül mennek, módosítani kell az útdíj mértékét, a városon keresztüli áthaladás díját viszont a duplájára kell emelni.

Az elkerülő kitáblázása nem egyértelmű, elsősorban azokat téveszti meg, akik távolról jönnek. Hajdúszoboszló felől szinte mindenki egyenesen megy a városba, normális esetben logikus is, hogy egy főút egyenesen megy tovább, nem pedig egy gyenge balra kanyarodó sáv jelzi, hogy merre van az elkerülő. A kitáblázás az M35-ösre irányít, amikor valaki a 4-esen szeretne menni, ez megtévesztő. Ez hatványozottan igaz a nem idevalósi sofőröknél. Hasonló kitáblázással Nagykanizsánál mi is eltévesztenénk az útirányt, mert nem járunk arra minden nap. Ezen sürgősen változtatni kell, akár a csomópont átépítésével is.

Kíváncsi lennék a szakemberek véleményére is, mert így hiába van egy, a 4-est elkerülő utunk, ha alig használják azok, akiknek kellene.

– Barkos Sándor, Debrecen –


Fotó: garmin.com
Folytatódik az M35-ös sztráda építése, sőt meglesz a debreceni repülőteret „autópályásító” 481-es főút is – ahogy olvashatjuk, 2018 első felében. Éppen ideje volt! Mindkettőre nagy szükség van. A 481-es út nemcsak a repülőtérhez teremt közvetlen kapcsolatot, hanem ez lesz a fő „ütőere” a légikikötő ...