Olvasói levél: Üzenet Székelyföldről

Debrecen – Egyik napilapunkban olvastam a „Székelyföld: őrtüzek az autonómiáért” című írást, amelyben az állt, hogy a Székelyföld autonómiájáért több száz helyen, különböző magaslatokon égtek az őrtüzek. Azt gondolom, mindez olyan volt, mint amikor az ősmagyarok jeleztek egymásnak az éjszaka sötétjében, hogy itt vagyunk. Igen, ők meg ott vannak, és segítséget kérnek tőlünk, a Kárpát-medencében lévő anyaországtól.

Azt gondolom, mindez tőlük nem magyarkodás és nem egyfajta „sovinizmus”, mert ez olyan őstörténelem is, amelyben a 14 őstörzsünk (székelyek, hunok, kunok, besenyők, kazárok, jászok, avarok, stb.) közül csak a székelyek maradtak fenn, mint székelynép, a zászlójukkal együtt. A többi őstörzsünk csak a településeink, falvak, városok neveiben vannak jelen. Mindezért nem lehet magára hagyni azt a magyarságot (Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján) akikkel évezredeken keresztül együtt éltünk.
Magyarságunk sok ezer, majd a „honalapítás” ezer éves történelmében a székelyek – akik magyarok – a szabadságért vívott harcainkban mindig együtt voltak velünk, és önfeláldozóan védték a hazánkat a tatárok, törökök ellen, és a Habsburgok igájának szorításában. Az őrtüzek tehát a magyar nép, de elsősorban az ország felelős kormányának figyelmét kell, hogy felkeltsék, és nemzetközi diplomáciai úton el kellene érni, hogy a sok száz éven keresztül a Kárpát-medence azon területén élő székely nép – amely élni akar a területi és önrendelkezési jogával – autonómiát kapjon.

Mindezt egy Grandpierre K. Endrétől vett, történelmünkhöz kapcsolható idézettel zárom: „a szellemi világ a fizikaival szemben mesterségesen eltorzítható, meghamisítható. Az ezzel járó hátrányok katasztrofálisak. A nagy ellentét a szellemi törvény és törvénytelenség, az igazság és a hazugság között húzódik”. Mindez leegyszerűsítve: a szellemi világ igazságát, tudását alkalmanként, a fizikai erő „jogán” meg lehet hamisítani, így hazugsággá válhat.

– Fábián Pál, Debrecen –