Olvasói levél: Utolsó óra

Debrecen – Olvasom a Naplóban, hogy „más országokhoz hasonlóan talán hazánkban is érdemes lenne tüdőnket maszkkal védeni a környezetszennyezés okozta káros hatásoktól.” Párizsban összeült az ENSZ 21. Klímakonferenciája, de vajon lesz-e hathatós eredménye? Mert már a 24. óra legvégén járunk! A földi légkör és a természeti környezet rohamtempóban pusztul!

A megszámlálhatatlanul sok autó és repülőgép falja az oxigént és ontja magából a káros égésterméket. A fűtés úgyszintén, nem beszélve a világ különböző pontjain pusztító erdőtüzekről. Végül a háborúkat említem, mint borzalmas környezetszennyezést és egyben milliók halálának, szenvedésének okozóját. A második világháború óta még egy napig sem volt béke a Földön! Sajnos, napjainkban is egyes országokban a nagyhatalmak bombatámadásokkal próbálnak „rendet csinálni”. Az emberiség egymást és saját magát is pusztítja. Mi ez, ha nem létező világunk esztelen rombolása? Hiába taposom el a mások által eldobott füstölgő cigarettacsikket, ha jóval nagyobb tempóban megy a a környezetszennyezés. Az átlaghőmérséklet az üvegházhatás következtében fokozatosan emelkedik, a Föld egyre jobban felmelegszik, elsivatagosodik. A jégtakaró elolvad, a tengerek és óceánok szintje megemelkedik, szárazföldek tűnnek el, az éghajlat szélsőségessé válik. Megállítható vagy visszafordítható még ez a folyamat? Aligha! Pedig bolygónk jövője a tét!

Batsányi János a 18. században azt írta A látó című versében, hogy „…megújul a világ, S előbb, mint e század, végső pontjára hág.” Szerintem pedig elpusztul a világ, ha ez így megy tovább!

– Magi Zsolt László, Debrecen –