Olvasói levél – Tovább feszítik a húrt?

Akt.:
Az oktatásra is több pénz kellene
Az oktatásra is több pénz kellene - © Illusztráció: MTI
Hajdúszoboszló – Berend T. Iván bebizonyította, hogy hazánk a globalizáció előnyeit csak akkor tudja érvényre juttatni, ha a korrupció csökkentése és az oktatás színvonalának növelése mellett a polarizációt is csökkenti. Hazánk nem ezt az utat járja. A 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot 15 százalékra tervezik csökkenteni 2016-tól. Ez a lépés mintegy 120 milliárd forint költségvetési bevétel-kieséshez vezet, pedig az oktatás, az egészségügy forráshiányban szenved.

Az egykulcsos SZJA a jövedelmi ollót jelentősen kinyitotta, ezt a tervek szerint tovább kívánják fokozni a jövőben. Így a szegények megsegítésére jelentős szociális alapot kell képezni. Az SZJA-csökkenés miatt kieső költségvetési bevételt nem lehet a szegények adójának, a forgalmi adónak a növelésével pótolni, mert a 27 százalék ÁFA az EU országaihoz viszonyítva hazánkban a legmagasabb. A forgalmi adó további növelése fékezné a fogyasztást és kedvezne a feketegazdaságnak is.

Varga Mihály a megoldást abban látja, hogy 2016-ban 2–3 százalékos növekedés várható. Ez az 1 százalékos SZJA-csökkenés miatti költségvetési bevételkiesést fedezi, de a növekedési kilátás olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A növekedéshez, a beruházásokhoz megtakarításokra van szükség. Ezt az összefüggést a közgazdasági szakközépiskolákban egy közepes képességű tanuló is jól tudja. A fejlett országok történelme is igazolja, hogy megtakarítások nélkül nincs gazdasági növekedés.

Az alacsony pénzintézeti betéti kamat viszont arra ösztönöz, hogy a lakosság betéteit is kivegye a bankokból. Ezért csökken a bankok hitelnyújtási lehetősége, ami visszafogja a növekedést segítő beruházásokat.

A vállalkozásoknak nem csak kedvező hitelfelvételi lehetőségre van szüksége a beruházásokhoz, hanem kedvező profitkilátásokra is. Ezért a kormánynak segíteni kell a vállalatok nemzetközi versenyképességének erősítését. Ehhez a makrogazdasági környezet viszonylagos stabilitására, az üzleti élet fejlődését elősegítő környezet kialakítására, a foglalkoztatottság növelésére van szükség a piaci szférában. Azonban nélkülözhetetlen a színvonalas oktatás és képzés is. A tények azt igazolják, hogy ezen a területen a kormánynak jelentős adóssága van.

Nemcsak az országgyűlésben, hanem számtalan írásomban is bizonyítottam, hogy a progresszív adórendszer kedvező hatást vált ki a gazdasági folyamatokra. A progresszivitás mértékét azonban körültekintéssel kell meghatározni. Közismert, hogy az EU országaiban jól működő progresszív adórendszer van, ami megalapozza a transzfer kiadások, a szociális kiadások növekedését is.

Az OECD felmérése alapján az EU országaiban 2007-2014 között csak hazánkban csökkentek a szociális kiadások. A jövő jobb megalapozása érdekében nem célszerű tovább feszíteni a húrt.

– Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló –
hirdetés