Helyi közélet

2014.09.24. 15:57

Évente 200 kilónyit szemetelünk

Hajdúság - A kidobott üdítős- és sörösdobozainkból jó eséllyel repülőgép alkatrész is készülhet.

Hajdúság - A kidobott üdítős- és sörösdobozainkból jó eséllyel repülőgép alkatrész is készülhet.

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtést jelenleg a cég 141 darab gyűjtőszigetén végzi, illetve az idei évtől közel 30 ezer háztartástól házhoz menő szelektív gyűjtést is szerveznek, havonta egyszer. Új, barna fedelű edényből a háztartási komposztálható biohulladékot gyűjtik össze tavasztól őszig kéthetente. A házhoz menő szelektív gyűjtés kiépülésével az utcai gyűjtőszigeteket fokozatosan felszámolják majd, kivéve a lakótelepi övezeteket, ahol számukat növelni szükséges. Az üveg gyűjtésére továbbra is utcai gyűjtőkonténerek (zöld színű) szolgálnak majd – tájékoztatott Sántha Krisztián hulladékgazdálkodási divízióvezető.

Biztos felvevőpiac

A beérkező szelektíven gyűjtött hulladékok kézi válogatást követően hasznosítókhoz kerülnek. A másodnyersanyagok értékesítése jelenleg problémamentes, a felvevőpiac biztosított. A papírból papírt állítanak elő Dunaújvárosban, a műanyaghulladékok zömét Tiszaújvárosban dolgozzák fel újra. Az alumínium italosdobozok feldolgozása külföldön történik, ez a cég szállít alkatrészeket az Airbus gyárnak is, tehát a kidobott üdítős, sörös dobozainkból jó eséllyel repülőgép alkatrész is készülhet.

Az üveghulladékot szintén külföldi üvegkohókban öntik újra üveggé – tudtuk meg. A begyűjtött biohulladékból a cég a tervek szerint termék minőségű komposztot állít elő, ehhez most kísérletek zajlanak.

Csak egytizede

- A cég összes árbevételének jelenleg kevesebb mint 10 százalékát adja a másodnyersanyagok értékesítése. A begyűjtésre állami támogatást az idei évben még nem sikerült lehívni, mivel késik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel megkötendő szerződés aláírása az OHÜ részéről. A támogatás és az értékesítés árbevétele a szelektív gyűjtés szűkített önköltségét képes fedezni, de nem biztosít fedezetet az amortizációra. Hazai és uniós előírásoknak teszünk eleget, amikor a szelektív gyűjtést végezzük és nem elsősorban üzleti megfontolásból – tájékoztatott a divízióvezető.

Hozzátette, a legújabb uniós szabályozásokat a hulladékgazdálkodás területén az úgynevezett „körkörös gazdaság” (circular economy) elmélete alapján dolgozzák ki, a legfontosabb, mindenkit érintő szabályozás az lesz hogy 2020 után semmilyen hasznosítható hulladék (papír, műanyag, üveg, fém) és biohulladék sem rakható majd le a lerakókban. Ezek hasznosításáról gondoskodni kell energetikai úton is. A hulladéklerakók teljes kivezetése várható európai szinten.

A kft. által üzemeltetett regionális hulladéklerakó Hajdúböszörményben található, 5 hektár alapterületű, jelenleg közel 8 méter magasságban van töltve hulladékkal. Az élettartamáról érdeklődve megtudtuk, hogy legalább még körülbelül 10 évig elegendő, az összes befogadó kapacitása 850 ezer tonna hulladék. A lerakóra éves szinten 20-24 ezer tonna hulladék érkezik, a lakosság által termelt szemét mennyisége lakosonként körülbelül 200 kilogrammra tehető évente.

HBN

Kinek szolgáltat?

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. jelenleg 15 település hulladékos közszolgáltatója: Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúhadház, Téglás, Bocskaikert, Hajdúsámson, Polgár, Görbeháza, Balmazújváros, Tiszagyulaháza, Újtikos, Újszentmargita, Folyás, Hortobágy. Ez összesen 124 ezer lakos ellátását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában