Olvasói levél: Szeretni születtünk

Olvasói levél: Szeretni születtünk
© Fotó: AFP / Loic Venance
Bagamér – Hosszú zord téli idők után újra elérkezett a február, régi melléknevén: jégoldó hava. Útjaink és járdáink jégpáncél felületei napról napra engednek a tavaszt jelző lágy fuvallatoknak…

A hónap jeles napja, (14-én) Szent Bálint (Valentin) örökségeként a szerelmesek ünnepévé lett. Ókori pogány előzmények nyomán a 14. században Szent Bálintot a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjévé avatták. Keresztény hite erejét legendás gyógyító csodák is követték. (Vak leányzónak adta vissza a látását.) Szélsőséges hitgyakorlása miatt II. Claudius császár idején, 269. február 14-én kivégezték. Mártírhalála előtt kertje virágait a szerelmeseknek hagyományozta. Először Angliában és Franciaországban, majd világszerte számos országban február 14-én ünnepelik, mint szerelmesek és ifjú házasok napját. A római katolikus liturgiában jeles napként emlegették, más keresztény egyházakkal együtt, az 1970-es évi reform idejéig. Azt követően a korábban egynapos szerelmesek és ifjú házasok ünnepe egyhetes időszakra bővülve „a házasság hete” elnevezéssel ismeretes. Különös hangsúly esik ez időkben a Szentírás-alapú házasságról szóló tanításokra. Szeretve lenni és szeretetet adni személyiségünk nélkülözhetetlen erőforrása. Nem elég csupán szezonális időkben utánajárni, hanem tiszta szívből, egész életre szóló programként gyakorolni! Ilyen időkben világosabban fénylik a költői kijelentés: „Szeretni születtünk erre a világra!”

Láthatjuk tájaink feléledését, amint a fák gyökerei válaszolnak a földet melengető napsugárra. Madarak boldogságot jelző hangjait halljuk mindenfelől. Legyen ismeretes az igazi szerelem áldozatos szeretetté erősödése, ifjú és idősebb korúak vágyva vágyott boldogságára!

– Szász Ferenc, Bagamér –