Olvasói levél: Széchenyire is figyeljenek!

Hajdúszoboszló – A KDNP vigyázó szemeit ismét a kereskedelmi dolgozók vasárnapi foglalkoztatására vetette. Az kívánják elérni, hogy az alkalmazottak több szabadidőben részesüljenek. Ez a célkitűzés nemcsak a keresztény etikával, hanem a baloldali értékekkel is össz­hangban van. Azt viszont nem értem, hogy a párt vezetői miért szavazták meg a jelentős jövedelemmel rendelkezőknek jóval kedvezőbb egykulcsos személyi jövedelemadót, miért nem vezettek be egy adómentes sávot – az európai országokhoz hasonló módon – a nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezők számára.

Miért azonosultak azzal a családi adókedvezménnyel, amely a jelentős jövedelemmel rendelkező családokat jobban segíti? Miért mondtak igent arra a rezsicsökkentésre, amely a luxuslakásokban élőknek nagyobb támogatást biztosít?

A KDNP-nek érdemes megszívlelni Ferenc pápa és Széchenyi István elesetteket felkaroló intelmeit. A Politikai programtöredékekben is hangsúlyozza, hogy „Magyarország határai közt nem éhezzék, ne fázzék senki”. Ő felismerte, hogy a szegények felkarolása érdekében „az ország tehetősebb birtokosai tartoznak a közösségnek a legnagyobb szolgálattal”. Széchenyi ezen gondolatától messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől.

A döntést hozóknak érdemes megfogadni azt is, amit Széchenyi Világ című könyvében írt: „mit ér minden politikai okoskodás, theória és praxis, melynek tendenciája nem a lehető legnagyobb résznek jobbléte és szerencséje körül forog?”

– Dr. Takács Imre Széchenyi-kutató, volt országgyűlési képviselő (MSZP), Hajdúszoboszló –
hirdetés