Olvasói levél: Szagos kérdés – nyilvános WC-k Debrecenben

Olvasói levél: Szagos kérdés – nyilvános WC-k Debrecenben
Egy jelenségre szeretném felhívni a városvezetés figyelmét, miszerint Debrecenben a nyilvános WC építmények és kihelyezett kabinok száma még a belvárosban is aggasztóan kevés.

Azért használom az aggasztó kifejezést, hiszen akire rájön a „szükség”, az ilyen helyzetbe kerül. A régi meglévő WC építmények: Petőfi tér, Piac utca, Bartók B. út, stb., nem alkalmasak a funkcióra, illetve már nem is léteznek.

Kényes kérdés

Egy lehetőség marad a lakosok és turisták számára, hogy szaladjanak valamelyik vendéglátó egységbe – ahol sok esetben nem is fogadják őket fogyasztás nélkül szívesen –, vagy a multik nyújtotta kulturáltabb helyekre. De hát az nem a város szolgáltatása a rászorulók számára, ez is része kell, hogy legyen az élhető város fogalmának! A mellékhelyiség amúgy is kényes kérdés, régi mondás, hogy: „Nézd meg előbb egy vendéglátóhely mellékhelyiségét és utána döntsd el, hogy leülsz-e az asztalhoz.”

A városi vezetés munkahelyein természetesen ez az aggasztó helyzet nem létezik, de az utcán is járnak emberek, sőt vannak, akik ott dolgoznak, nem beszélve a sok turistáról; velük mi lesz ezen a nyáron is?
Jó lenne, ha ebben a kérdésben is európai színvonalú lenne Debrecen, még ha nem is nyerte el jelenleg az Európa fővárosa címet.
Sztancs Gábor, Debrecen

Az illetékes válaszol

A Debrecenben üzemeltetett nyilvános WC-k csekély száma még a turistaszezon idején sem jelenthet problémát, hiszen a szórakozóhelyek, vendéglátó ipari egységek, illetve a bevásárlóközpontok látogatói számára rendelkezésre áll ez a típusú szolgáltatás. A korábban üzemeltetett nyilvános illemhelyek közül sok olyan rossz műszaki állapotban van, hogy azok jelenleg üzemeltetésre alkalmatlanok. A leromlott állagú építmények felújítására a városnak több millió forintot kellene előteremtenie, de az évek óta tartó forráshiány miatt erre egyenlőre nincs lehetőség.

Használható illemhelyek

A Petőfi téren álló építmény helyreállítására a multimodális közlekedési központ megépítésével párhuzamosan kerülhet sor, addig is a Nagyállomáson üzemelő WC minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújt a debreceniek, valamint a városba érkező turisták számára.
A Kossuth téren a sétálóövezet megépítése idején felújított nyilvános WC egész héten üzemel, sőt, a főtéren zajló rendezvények idején meghosszabbított nyitva tartással áll rendelkezésre. Rendezvények alkalmával pedig mobil illemhelyeket is kihelyeznek a  programok helyszínén, melyek száma a várható látogatottság mértékétől függ, ezzel is javítva a látogatók komfortérzetét.
Dr. Gábor Zsombor, városüzemeltetési osztályvezető