Olvasói levél: Sikeres magyar diákhitel

Olvasói levél: Sikeres magyar diákhitel
A HAON-on korábban megjelent cikk szerint „kiemelkedő eredményt ért el a hazai diákhitelrendszer”, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ 33 országot érintő vizsgálatára hivatkozva. A cikk címe a diákhitel sikerét hirdeti, a szöveg pedig a hitel visszafizetésének végső határidejére vonatkozó szabályozást egyedülállónak nevezi. Indoklásul kiemeli, hogy míg Európa szerte a „visszafizetési periódus 10-20 év, addig Magyarországon 65 éves korig kitolódik a törlesztési határidő”.

Egyszerű középiskolai matematika feladat kiszámítani, hogy a 25 és 65 éves kor között eltelt 40 év alatt a diákhitel 8-10 százalékos kamata mellett állandó összegű havi törlesztéssel mintegy 3,5 – 4 –szeres visszafizetési kötelezettség keletkezik. A legolcsóbb alap- és mesterképzések tandíjai összesen 3 millió forint felettiek, az orvosképzés tandíja mintegy 12 millió forint. Ezek a díjak diákhitelként 40 év alatt 10, illetve orvosképzésben 50 millió forintos visszafizetési kötelezettséget jelentenek állandó 25 ezer (teljes orvosi hitel esetén 100 ezer) forintos havi törlesztés mellett. A minimális törlesztési kötelezettség a fizetés 10 százaléka, ha van munka! Ha nincs, 1-2 évig nem kell törleszteni, csak éppen a kamat miatt a tartozás tovább nő. Ha van munkája, melyik pályakezdő keres havi 250 ezer bruttót? Az orvos rezidens legfeljebb 130 ezret. Tehát az a bizonyos 40 év sem elég, bár szerencsére az adós halálával a tartozás törlődik. Ismerek néhány szülőt, akik gyermekeik diákhitel adósságát törlesztik, minthogy nekik van munkájuk!

Csak tandíjat számoltunk, tankönyvet, szállást nem. Európa kevésbé egyedülálló 10 éves futamideje alatt az összes visszafizetés a hitel legfeljebb másfélszerese lehet a lényegesen alacsonyabb kamatkötelezettség miatt. A fizetések 10 százaléka pedig lényegesen magasabb! Az adós a hiteltől tehát 35 éves korban megszabadulhat!

Egy életen át 25 ezret fizetni, hitelt négyszeresen visszafizetni mitől egyedülálló siker? Erre csak egy válasz lehetséges: a cikk nem a diák, hanem az állam, a hitelt nyújtó bank egyedülálló sikeréről, nyereségéről informál!

Pallás György középiskolai igazgató