Helyi közélet

2008.05.14. 08:29

Kevesebb illeték, kevesebb adó

<p>Amennyiben a Magyar Demokrata Fórum törvénymódosító javaslatát elfogadná a parlament, az öröklési illeték mértéke az egyenes ági rokonok, a házastársak és a testvérek számára nulla százalékra változna.</p>

Nagy Mária debreceni lakos olvasói levelében (Napló, május 8.) lévő felvetését ezúton szeretnénk pontosítani. Jelenleg három öröklési kategória létezik az illeték általános mértékében, és ugyanezen három kategória a lakásszerzési tulajdon illeték mértékében is. Lakástulajdon-szerzés esetében az I. kategóriába az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája tartozik. A 18 millió forintig felértékelt ingatlan esetében az illeték mértéke - ahogy Nagy Mária is írta - 2,5 százalék. Az említett példa alapján, ha az örökös 10 millióra felértékelt ingatlant örökölt, ez után számítják ki jelenleg az öröklési illeték összegét. Ennek 2,5 százaléka 250 000 forint. Ezt az Olvasó is helyesen tüntette fel.
Amennyiben a Magyar Demokrata Fórum törvénymódosító javaslatát elfogadná a parlament, az öröklési illeték mértéke az egyenes ági rokonok, a házastársak és a testvérek számára 0 százalékra változna. A kötelezettség jogilag még ugyanúgy fennállna, csak pénzbeni vonzata nem lenne.
Amennyiben az örökölt ingatlant az új tulajdonos értékesíteni szeretné, SZJA fizetési kötelezettsége ugyanúgy, mint eddig, csak a felértékelt összeg, azaz a 10 millión felüli részre vonatkozna, ha az ingatlant a felértékelthez képest magasabb áron adja el. A 10 millió alatti összeg nem képezne adóalapot, tehát a szerzési értéken vagy az alatti összegen történő értékesítés után továbbra sem kellene szja-t fizetni.
Reméljük, válaszunkkal az olvasók segítségére lehettünk.

Magyar Demokrata Fórum Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában