Olvasói levél: Repülőtér egy hajszálon

Olvasói levél: Repülőtér egy hajszálon
Debrecen – Az idei év örvendetes újdonsága a menetrendszerű nemzetközi légiforgalom megindulása Debrecen repülőterén.

A korábban túlméretezettnek tűnő parkoló egyszerre szűknek bizonyulhat, főleg ha őrzött parkolót keresünk 1-2 hétre az autónknak. Ezen kívánt segíteni az új, elkerített fizető parkoló a repülőtéri út jobb, az egykori üzemi terület kerítésen kívüli oldalán. Nem túl nagy, de egyelőre nem is veszik sokan igénybe. Majd rákapnak.

De az igencsak sebtében összehozott parkolónak van egy nemkívánatos mellékhatása. Ennek révén megszűnt a repülőtér egyetlen alternatív megközelítési lehetősége a Vértesi-Basahalom utca felől. Ezt korábban nem sokan ismerték, mert némi kalandvágy kellett még száraz időben is az igénybevételéhez, de volt és reményt jelentett arra, hogy kiépítik rendesen. Pár száz méterről van szó a viszonylag jól kiépített Vértesi úttól, ami részben az amúgy is mostohán kezelt Basahalom utca helyzetén is javítana.

Ha ennél egy kicsit többet szánnánk rá, kb. 1 kilométernyi új utat, akkor egy még perspektivikusabb lehetőség bontakozna ki: jó úton lehetne elérni a Homokkertből a szepesi bekötőutat, azon át pedig a 4-es utat, uram bocsá’ az M35-ös autópályát. Ez esetben az azon (nemcsak a repülőtérre) érkező járműveknek nem kellene a Petőfi téren és a homokkerti felüljárón keresztül elérni a Mikepércsi utat és azon keresztül a 47-es főutat, Nagyváradot, Békéscsabát, Szegedet. Vagyis Debrecen kapna viszonylag olcsón még egy bejáratot és egy gyorsan megvalósítható kikerülő utat (addig is, amíg a megálmodott „igazi” elkészül).

Kissé messze keveredtünk a vágyak szárnyán a kiindulástól, a repülőtér megközelítésétől. Ez sokkal megfoghatóbb dolog. Tételezzük fel, hogy valamikor 9-10 óra között egy nagyobb baleset miatt, ami a homokkerti felüljáró környékén történik, le kellene zárni a Mikepércsi utat. Még a helyi lakosok sem nagyon tudják, hogy lehet a Hétvezér utca felől kikerülni a helyet. Meg fogja várni a menetrend szerinti repülőgép, amíg mindenki kikeveredik valahogy a repülőtérre? Mert jelenleg valahogy a repülőtéri út – Mikepércsi út találkozásához kell eljutni. És akár a repülőtéri út is kieshet a forgalomból, akkor végleg baj van, mert az állandóan zárt repülőtéri „mellékkapuk” megnyitása sem egyszerű, nem mindtől van kiépített út és intézkedési terv a reptéren belül.

Jelenleg a repülőtér biztonságos megközelítése egy hajszálon múlik. Lehet arra hivatkozni, hogy igen ritka szituációról van szó, de egy újabb hajszál „beültetése” túlmutat az esetleges szerencsétlen helyzeten.

Dr. Varga György, Debrecen