Olvasói levél: pontosítás Kossuth szobra kapcsán

Olvasói levél: pontosítás Kossuth szobra kapcsán
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Hajdú-bihari Napló 2018. május 31-i számában megjelent „Egy ottmaradt tábla” című (a Hajdú Online-on ugyancsak megjelent – a szerk.) írásra szeretnék reagálni.

Az írás minden pozitív szándéka ellenére néhány téves információt tartalmaz, melyeket, úgy érzem, szükséges pontosítanom.

Az egyik helyen azt írja: „Még valamikor tavasszal derült ki Margó Ede és Pongrácz Szigfrid 1914. március 8-án leleplezett alkotásáról, hogy újbóli restaurálás vár minden porcikájára. A talapzattal együtt. Akkor került kordon a szobor köré »A talapzatra és a szoborra felmászni tilos« felirattal.”
Nos, az észlelt statikai problémák miatt nem most tavasszal, hanem körülbelül egy éve vették körül kordonnal a szoborcsoportot, s az eltelt időben a szükséges munkák felmérése, a költségvetés, a megfelelő szobrász és kőműves kiválasztása, a szerződések megkötése, és a munkák előkészítése zajlott.

A szoborcsoport újra felállításának augusztus 20. előtt pár nappal meg kell történnie.

A szobrok bemutatásában is van néhány hiba. Kossuth­ról írja: „…s közben bizakodóan tekint az alacsonyabb emelvényen álló Perényi Zsigmondra, a főrendiház elnökére”. Szerintem Kossuth tekintete nem Perényi irányába, hanem sokkal magasabbra mutat.

„A harmadik alak bámulattal néz fel Kossuthra. Lelkészi talárban Könyves Tóth Mihály… a Kistemplom egykori lelkésze”. Úgy vélem, jól látható, hogy a lelkész nem Kossuth irányába, hanem fölfelé, az égre tekint.

Aki viszont tényleg Kossuthra emeli tekintetét, az Perényi Zsigmond, a főrendiház elnöke.

Végezetül a levélben az áll: „Jól tesszük, ha restauráltatjuk, és ide is állítjuk vissza. Ám erről a ma emberét is tájékoztatni kellene.” Ezzel azt az érzetet kelti, mintha ebben az ügyben elmaradt volna a tájékoztatás. Nos, ismereteim szerint a Hajdú-bihari Napló és több más megyei lap és országos sajtótermék, a városi tévé, és az országos tévéadók jelentős része, regionális és országos rádióadók, internetes portálok (például a Haon), stb. adott tudósítást a Kossuth-szoborcsoport és alapzata teljes restaurálásáról.

Nyilván így is lehetnek sokan, akikhez ez az információ nem jutott el, hiszen nem mindenkinek van ideje és módja, vagy elég érdeklődése az ilyen dolgokra odafigyelni, de akkor sem szabad olyan érzetet kelteni, mintha az ügyben nem lett volna tájékoztatás, mert igenis volt.

– Báthory Zoltán, Debrecen –


Fotó: Vass Attila
Debrecen – A restaurálásra elszállított, főtéri Kossuth-szobor helyét hetek óta egy zöld ponyva övezi. A Püspökladányban és Karcagon felújítandó kompozíció talapzatát szintén elbontották, s immár az is tudható, hogy mi történik a színfalak mögött. Ide pillanthattunk be szerdán reggel, miközben sz...

Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Különösebb fennakadás nélkül sikerült leemelni a Kossuth-szoborcsoportot a talapzatáról hétfőn délelőtt, a debreceni főtéren. A 104 éves kompozíciót azért kellett eltávolítani a helyéről, mert az alsó része restaurálásra szorul. Ugyanis a talapzat burkolólapjai közötti hézagokban az év...