Hajdúdorog hírei

2018.05.16. 10:30

Szárazság után vízhelyzet?

Hajdú-Bihar - A vízkorlátozás lehetősége is felmerült Hajdúdorogon két elromlott szivattyú miatt.

Hajdú-Bihar - A vízkorlátozás lehetősége is felmerült Hajdúdorogon két elromlott szivattyú miatt.

A három hétig tartó csapadékmentes idő után komoly esők estek kedden és szerdán megyénkben. Szerda délelőttig általában 25 és 35 milliméter között mozgott a lehullott csapadék mennyisége, de néhány helyen már elérte 35, 45 millimétert is.

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere szerdára virradó éjszaka a következő bejegyzést tette közzé a legnagyobb internetes közösségi oldalon: havaria helyzet alakult ki a szennyvíz végátemelőnél! Ha reggelig nem tudjuk megoldani a problémát, akkor reggel vízkorlátozást kell bevezetnem! Türelmet és megértést kérek mindenkitől!

Csige Tamás szerda délelőtt lapunknak elmondta: a nagy eső és a szennyvíz végátemelőnél kialakult helyzet nem volt összefüggésben.

Az történt, hogy az ott működő mindkét nagy szivattyú valamiért elmozdult a helyéről, így a városból érkező szennyvíz elkezdett a mély aknában összegyűlni. A szakembereknek így le kellett menniük, és a helyére visszaemelni a szivattyúkat, mely végül sikerült.

A gazdák örülnek

Varga Lajos, a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a sok eső náluk még nem okozott különösebb gondot. A közmunkások a belvízelvezető rendszert tisztán tartják. A Start-munkaprogram keretében átereszeket is gyártanak. Az önkormányzat a befogadók többségét korszerűsítette az utóbbi időben, az aljukat kibetonoztatták.

Püspökladány azon mélyebben fekvő részein, ahol a 2010-ben és 2011-ben lehullott rengeteg eső miatt víz alá kerültek egyes területek (a sportcsarnok mögött, a Szabó Pál és a Bajcsy Zsilinszky Endre utcán), azóta átemelőrendszert építettek ki.

A sárréti város határában a vetések között most csillog a víz, de a föld még befogadja a csapadékot, a mezőgazdaságban dolgozók örülnek a sok esőnek, de azért most már elég lenne”

– tette hozzá Varga Lajos.

Májusi eső aranyat ér

Az egyik legtöbb csapadék, – több mint 40 milliméter – Mezőpeterden esett. – Annyira ki volt száradva a talaj, hogy ez az eső még meg sem áll a földeken, a belvíz elvezető csatornákban nem folyik a víz, vagyis nincs probléma.

A növényeknek szinte már az utolsó pillanatban érkezett a csapadék, a nagy melegek miatt is minden nagyon ki volt száradva. Májusi eső aranyat ér”

– emlékeztetett a település polgármestere. Pap Miklós arról is beszélt, hogy az árkok, átereszek náluk tiszták, minden adott a nagy eső elvezetéséhez.

Mezőpeterden szennyvízhálózat még nincs, de a tervek között szerepel ennek kiépítése és egy kisebb szennyvíztisztítót is szeretne a település első embere.

Kamionok „vízibuszként”

Debrecenben a sok vizet elsősorban a gyalogosok szenvedték meg, akiket a járdákon, busz-, villamos-, és troli megállókban több helyen sáros vízzel lefröcsköltek a nagy sebességgel az útszéli pocsolyákba belehajtó, figyelmetlen autósok.

A kamionok, autóbuszok néhol „mozgó szökőkútként” közlekedtek. A félig-meddig eldugult csatornaszemek környékén, a járdák mélyedéseiben, repedéseiben kisebb-nagyobb tócsák alakultak ki.

Víz alatt a főtér

Hajdúböszörményben annyi eső esett, hogy szerda délelőtt bokáig, néhol lábszárközépig érő víz borította el a főtér nagy részét. Elek Sándor, a helyi polgármesteri hivatal műszaki ügyintézője elmondta: nem a vízelvezető rendszer hibásodott meg, hanem másfél-két órán keresztül annyira szakadt az eső, hogy azt a nem erre tervezett rendszer már nem bírta el. A problémát elsősorban azzal sikerült megoldani, hogy a Madách utca felől érkező vizet nem engedték tovább az Arad utcára. Így 11 órára megszűnt az „áradás” a főtéren.

– Nálunk az is probléma, hogy a törvény előírásával szemben nagyon sok ingatlanról a közterületekre folyik a víz – jelentette ki Elek Sándor. Kifejtette: ráadásul a hordalék is itt-ott fennakadt az átereszeknél. Volt olyan hely, ahol a kommunális hulladék miatt eltömődött aknát ki kellett takarítani.

Hajdúböszörményben elsősorban a keleti városrészben esett nagyon sok eső. Nem hivatalos adatok szerint szerda délután már 45 milliméternél tartottak, amennyi máskor egy egész hónapban szokott arrafelé leesni.

Az időjárás előrejelzés szerint ilyen sokáig tartó, nagy eső a következő 5-6 napban már nem lesz, de zápor, zivatar ezután is kialakulhat.

OCs


Ha van fotója/videója a szerdai esőről, küldje el a [email protected] e-mail-címre!


[related-post post_id="3862327"]

[related-post post_id="3862098"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!