Olvasói levél: Örökössé tettek tévedésből

Akt.:
Olvasói levél: Örökössé tettek tévedésből
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Egy éve ajánlott levelet kaptam egy dunántúli közjegyzőtől, hogy elhunyt „X. Y.”, jelenjek meg 20 ezer forint társaságában a hagyatéki tárgyaláson. A levél egyébként semmilyen rokonsági fokot nem említett, csak a címzés szólt nekem a borítékon.

Rögtön láttam, hogy nekem nincs, nem volt ilyen nevű rokonom, valamit benéztek és az én címemre küldték valaki másnak a levelét. Nem is reagáltam, gondoltam a dolgok majd maguktól rendeződnek. Eltelt fél év, és én már el is felejtettem a furcsa levélkét. Ekkor megint jött egy ajánlott ugyanattól a közjegyzőtől. A levél tartalma már bővebb volt és „én” is szerepeltem benne, már nem csak a borítékon.

Állítólagos örökségem, körülbelül 1 000 000, azaz egymillió forintra rúgott! A levél szerint született 3 testvérem is! (Egyke vagyok.)

Ekkor már tudtam, hogy a baj nagyobb, mint képzeltem. Küldtem egy ajánlott levelet, hogy az örökséget visszautasítom, de meg nem vagyok rokon sem!

Jöttek a csekkek!

Mindegy volt már akkor, mert nagyon megörültek nekem, hogy fél évig nem reagáltam, és így örököse lettem a köztemetésnek és a sok földi rossznak, ami ezzel a hagyatékkal csak járhatott. (Kezdtek már érkezni a kis sárga csekkecskék is.)

Volt valamicske értéktelen, csak a pénzt viszi földecske, amit a földhivatal már a nevemre is írt. Végül, kínomban elküldtem az én és a szüleim anyakönyvi kivonatát. Na, ekkor kezdtek el gondolkozni, hogy valami nincs jól, hogy csak névazonosság áll fenn!

Azóta új eljárás indult és kivettek az öröklésből, de nekem kellett bizonyítani ezen öröklésre való alkalmatlanságomat. Elgondolkodtató: előfordulhat, hogy valaki bizonytalan a rokonságát tekintve és megörököl nem neki járó vagyontárgyakat? Esetleg nem mínuszosat, hanem pluszosat…

– Szabó Lajos, Debrecen –