Olvasói levél: Öreg ember nem vén ember

Debrecen – A december 11-i szám „Megér egy mosolyt” rovatából azt tudhattuk meg, hogy a 100. születésnapját ünneplő bácsi szomszéd szobájában mi minden történik.

Azok a honfitársaim, akik a felszabadító szovjet hadsereg baráti jelenlétét hosszabb ideig megélték, azok tudhatják, hogy mindenben, tudományban, feltalálásokban stb. a Szovjetunió járt a világ élén. Micsurin számtalan növénynemesítése közszájon forgott. (Debrecenben utcát is neveztek el róla.) Természetesen a legidősebb emberek is a SZU-ban éltek. Egyszer híre terjedt, hogy Azerbajdzsánban él egy 136 éves hegyi pásztor. A Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője utasította két legtehetségesebb riporterét, azonnal keressék fel az öreget, és készítsenek vele egy szép riportot. Meg is találták, és megkérdezték tőle, hogyan élt meg ilyen magas kort.

– Kedves gyermekeim, a nagy októberi szocialista forradalomban…
– Drága bátyánk, azt csak bízza ránk, mi olyan gyönyörűen megírjuk, hogy mi volt a nagy októberi szocialista forradalomban, hogy maga azt el sem tudja képzelni. Arról beszéljen részletesen, hogyan tudott 136 évet megélni!
– A nagy okt. szoc. forradalomban – kezdi ismét az öreg.
– Kedves öregapánk – vágnak ismét közbe, – mi a Komszomolszkaja Pravda újságírói vagyunk. Azt szeretnénk megírni a szovjet ifjúságnak, hogyan éljenek, mit egyenek, mit igyanak stb., ha ilyen szép kort meg szeretnének élni.
– A nagy okt. szoc. forr…
– Hagyja már ezt, arra válaszoljon amit kérdeztünk!
– Mondanám én gyermekeim, de nem hagytok szóhoz jutni.
– Na tessék mondani.
– A nagy októberi szocialista forradalomban ellopták a születési anyakönyvi kivonatomat, azóta a nagyapámét használom…

– Mervó Zoltán, Debrecen –