Olvasói levél: Néhány szó a síktalanításról

Akt.:
Olvasói levél: Néhány szó a síktalanításról
Jogszabályi előírás szerint a háztulajdonosok, házmesterek hóeséskor, vagy járda eljegesedésekor kötelesek a járdát letakarítani, és biztosítani a csúszásmenteséget, homok szórásával. Régen a háztulajdonosok a kályhából kivett hamut és salakot is felhasználták erre a célra.

De ez a jogszabály szerintem nemcsak a házfelügyelőket és háztulajdonosokat kötelezi, hanem az önkormányzatot is, aki kezelője a közterületeknek.

Hogy ezzel a munkával kit és hogyan bízza meg, az már az ő dolga, de ha a közterületi járdán a jegesedés megszüntetésének elmaradása miatt kilométeres göröngyös korcsolyapálya alakul ki, azért az önkormányzat a felelős. Hiszen a közterületeken végzendő munkákra a megbízást és a ráfordítandó pénzt ő biztosítja.

Hol vannak ilyenkor a közterület felügyelők, akik előszeretett bírságolják meg a háztulajdonosokat? Ha az ilyen elhanyagolt közterületen – járdán – baleset történik, akkor a károsult joggal perelheti azt, aki a munkát nem végeztette el. És joggal követelhet kártérítést is.

A múlt héten hó esett. Aztán erre esett egy kis havas eső. Ennek köszönhetően napok óta csak csúszkálva lehet közlekedni Debrecenben, a Füredi úti járdán, de feltételezhető, hogy máshol is, ha napok óta nem voltak képesek a csúszásmentesítést megoldani.

Ha mással nem, homokszórással. Ami nem egy nagy munka, csak egy traktorral kell végigmenni az adott területeken, és lapáttal szétszórni a pótkocsin lévő homokot, ha nincs olyan jármű, ami a szórást automatikusan is el tudja végezni.

Erre a jogszabály kötelezi az önkormányzat műszaki osztályát, aki a munkával köteles megbízni Debrecen területén az AKSD-t.

Kívánom, hogy ne történjen baleset, de ha igen, és egy idős ember mondjuk combnyaktörés miatt kórházba kerül, joggal várhatja a felelőségre vonást.

Név és cím a szerkesztőségben