Olvasói levél: Néhány gondolat az étkezésről

Olvasói levél: Néhány gondolat az étkezésről
Inkább azt szeretném elérni, hogy nyilvánosan tájékoztassák az embereket arról, hogy ma 2012-ben, amikor oly sok fórumon téma az egészséges táplálkozás, életmód, így a Naplóból is régóta olvasok olyan cikkeket, híreket, amelyek az étkezéssel, szokásaival, természetes anyagok, növények jótékony hatásaival, azok használatával foglalkozik.

Nagyon hasznosnak tartom ezeket megjelentetni, mert még nagyon egysíkú az emberek nagy tömegének az életvitele e tekintetben.

Amiért tollat ragadtam: 2010 október óta kenyérsütővel rendszeresen fogyasztjuk a magunk sütötte kenyeret. Azóta pontosan be tudtuk határolni azt, hogy hányszor folyamodtunk bolti kenyér fogyasztásához, ez négy esetben történt.

Ez év július 18-án is megszorultunk és egy fél kg-os kenyeret vásároltunk az esti étkezéshez, mivel a házi sütés sajnos elmaradt. Mikor a kenyérre néztem másnap reggelinél, gondoltam elolvasom már a címkéjén lévő ismertetőt az összetételt illetően. A Friss, helyben sült, félbarna 0.5 kg kenyér egy hipermarket terméke. Olvasásakor mélyen ledöbbentem, habár már ismerjük az ilyenfajta termékek nem természetes összetevőit, a következőket tartalmazta: búzaliszt, ivóvíz, rozsliszt, sütőélesztő, kenyér előkeverék (étkezési só, emulgeálószer: E471, dextróz, malátozott búzaliszt, enzimek: amiláz, xilanáz, antioxidáns: E300: szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: E270: extrudált búzaliszt), kovászkészítmény /természetes kovász (rozsliszt, víz, kovászmag), savanyúságot szabályozó: E270, E260, búzakorpa, étkezési só, emulgeálószer: napraforgólecitin, maláta kivonat, fűszerek/.

A házilag sütött kenyerünk összetevői: búzaliszt, rozsliszt, étkezési só, cukor, ecet, élesztő, ivóvíz melyből 90 dkg-os finom állományú kenyér sül, teljes megelégedésünkre, olyannyira, hogy kategóriájában mernék versenyezni a fenti módon készült kenyerekkel.

Végül a kérdés, mely sokunkat érint, miért kell annyi mesterséges adalékot felhasználni egy egyszerű kenyér gyártásakor, amikor köztudottan az emberi szervezetnek hosszú távon nem hasznos, sőt, kifejezetten káros lehet a vegyszerek ily módon történő bevitele! Ha sikerül felhívni az emberek figyelmét azokra a dolgokra, eljárásokra, termékekre és ennek hatására jobban odafigyelünk az egészségünkre, már megérte!

 

Kovács Tibor (Napló előfizető)