Olvasói levél: Ne vegyék természetesnek!

Erdő alja Bánk közelében
Erdő alja Bánk közelében - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Vagy két évvel ezelőtt Debrecen-Bánk mellett megjelent úgy tíz teli hulladékzsák, amit hamarosan elszállítottak. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a környékbeli tanyák, kertek hulladékát innen rendszeresen elviszik majd. Aki így gondolta, az idehordta a szemetét, majd látható módon a kíváncsiak megbontották a zsákokat. Ez lett belőle.

Gondoltam szólok, hátha valakinek eszébe jut, hogy mi van ezzel a szemétszállítással – írta egy arra járó olvasó a fotó mellé, megjegyezve, hogy mindez egy jelzett turistaút mentén található!

Magas a költsége

Az AKSD pr-vezetője, Képesné Domokos Csilla olvasónk levelére a következőket válaszolta:

A jelzett helyszínen a hulladékot jogellenesen helyezték el. A környéken a fekete vonallal jelzett területen van rendszeres hulladékszállítás, a kék-fehér szaggatott vonalon belülről pedig sem igény nem mutatkozott, sem tudomásunk nincs lakóingatlanokról, amelyekre vonatkozna a kötelező közszolgáltatás igénybevétele, emiatt nem következtethetünk arra, hogy az ott lakók így oldják meg a hulladékelhelyezést.

Amikor lakossági észrevétel vagy egyéb jelzés útján Debrecen önkormányzata tudomására jut egy illegális szemétlerakó helyszíne, akkor gondoskodik ennek felszámolásáról. Ezért fordulhatott elő, hogy volt már, amikor eltűnt a hulladék. Természetesen ennek magas költsége van, így az önkormányzat sem tudja hetente felszámolni ezeket a hulladékhalmokat, és nem is cél az, hogy az emberek ezt természetesnek vegyék.

Ismerve ezt a kiábrándító és egyébként országos szinten jelentkező problémát, a környezetvédelem iránt érzékenyek több önkéntes akció keretein belül végeznek szemétgyűjtést. Erre a legutóbbi példa a TeSzedd Akció, mely során demonstratív, hogy csak Debrecenben 25 tonna jogellenesen elhagyott hulladékot gyűjtöttek össze.

HBN

Címkék: , ,hirdetés