Olvasói levél: Ne járjuk az igazságtalanság útját

Akt.:
Hajdúszoboszló – Orosz István akadémikus, a Debreceni Egyetem tanára megfogalmazta azt az igazságot, ami évtizedek óta foglalkoztatja a magyarokat. Mint rámutatott, 1956-ban az egyetemisták azt hitték, hogy meg lehet reformálni a szocializmust.

Nem a rendszert akarták megdönteni, csak felléptek az igazságtalanságok, a hazug pártpolitika ellen, elegük lett a hatalmaskodó kommunista vezetőkből. Visszaemlékezésében megemlíti, hogy az egyetem nagygyűlésén felszólalók nem akarták újra magántulajdonba venni a gyárakat, földeket, nem akartak más rendszert csak a meglévő megreformálását. A népfelkelést irányító szervezetet is szocialista forradalmi bizottmánynak nevezték. Jómagam akkor Debrecenben tanársegéd voltam, a hallgatók előtt kijelentettem, hogy nem ellenforradalom, hanem népfelkelés van hazánkban. Ezért felmondtak a munkahelyemen és 1957. június 15-ig munkanélküli voltam. Azóta minden október 23-án arra gondolok, hogy 56-ban valóban népfelkelés volt, ami később fejlődött forradalommá.

A rendszerváltás óta a kormányok mindig úgy emlékeznek a magyar történelem dicső tetteiről, hogy azzal döntéseiket is igazolják. Most is ez történt: „1956-ban megvédtük, most is megvédjük az országot.” Ez volt a végkicsengése minden kormánypárti megemlékezésnek. Ez azonban olyan távol áll a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. A valóban sok gondot okozó migrációt nem lehet összevetni a bátor hazafiak szovjetek elleni harcával. A kormányoknak, a pártoknak meg kell szívlelni 1956 üzenetét, mindig nagy kockázattal jár az, ha a hatalmon lévők az igazságtalanságok, a hazug pártpolitika útját járják.

– Dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló –