Olvasói levél: Munkanélkülit a bérlet is húzza?

Olvasói levél: Munkanélkülit a bérlet is húzza?
Már napok óta figyelem a busz ablakán lévő hirdetést, miszerint a régi formátumú bérletigazolványok június végével lejárnak, ezek cseréje szükségeltetik, melyre egészen szeptemberig kapnak haladékot a tisztelt utasok.

Munkanélküli lévén egy nyugdíjas szelvény lapult a régi formátumú tokomban, mely az aznapi dátum szerint még érvényes volt. Aznapra! Épp a DKV-irodába utaztam volna a régi buszbérletemet kicseréltetni, amikor „lecsapott” rám az ellenőr. Elvégre törvénytisztelő állampolgárnak érzem magam.

Konfliktus egy érvényes bérlet miatt

Ellenőr Úr közölte velem, hogy ezzel a bérletszelvénnyel már nem utazhatok tovább. Mondom, Uram épp az irodába igyekszem, mivel ma járt le a szelvényem és szeretném a bérletemet kicseréltetni az újra és az érvényesre. Nem! Ezzel már nem mehetek tovább egy tapodtat sem! Na jó. Következő megállónál leszálltunk, ellenőr elkérte az összes iratomat, ami csak nálam volt, felírta az adataimat, kitöltötte a csekket és közölte velem ellentmondást nem tűrően, hogy ő márpedig a nálam lévő (még érvényes!) bérletszelvényt elkobozza tőlem. Amennyiben folytatni szeretném az utazást, úgy vegyek magamnak ehhez buszjegyeket! . Egyben arról is tájékoztatott, hogy a megírt csekkel és az immár üres bérlet-tokommal haladéktalanul keressem fel a DKV-irodát.

Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!

Mit volt mit tennem, megvettem a buszjegyeket oda-vissza, és megérkeztem a Malomparkban lévő irodába. Irodista Úr közölte velem, hogy ő ezt a cserét a mai napon már nem tudja megcsinálni, jöjjek vissza majd holnap! Ez volt úgy délelőtt 10 óra körül. Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!
Másnap mentem vissza újra az irodába újabb jegyekkel oda-vissza. Mibe sem kerül ez a kis oda-vissza utazgatás egy munkanélkülinek! Irodában a dolgozó közli velem, hogy fizessek ki 600.- Ft büntetést, azért, mert ugyan tegnap még érvényes volt a szelvényem, de miután az ellenőr ezt elkobozta tőlem, így bírságot kell fizetnem. Ja? Hogy a szelvényem tegnap lejárt? Mondom, igen, azért voltam itt fotoval, személyi igazolvánnyal már tegnap, mert meg szerettem volna kapni az új bérletemet.

Mi olyan sürgős?

Ma ismét itt vagyok! Irodista hölgy végre kiállította nekem az új bérletemet agyon adminisztrálva! Végre megkaphattam ugyanazt a nyugdíjas szelvényt, mint az előző volt, csak most már egy másik tokban! Juj de jó! Ismét van bérletem! No de mire volt ez az egész jó? Hol van itt a logika?
Két napos utána járás, megaláztatás, adminisztrációs tortúra, fölösleges pénzkidobás árán újra bérlet-tulajdonos vagyok! Ugyanezt megtehették volna már tegnap sokkal egyszerűbben, sokkal humánusabban!
Mégis mi volt annyira sürgős nekik, ha a hirdetés szerint a bérletigazolványok lecserélésének a türelmi ideje szeptemberig tart?

N. Katalin