Olvasói levél: Mikor lesz út és közvilágítás a Derekassy István utcán?

Debrecen – A nem régen vásárolt társasházi lakásunk környezetével felmerülő problémákat szeretném megosztani a hozzám hasonló cipőben járó sok sorstársammal, akiket érinthetnek a Debrecen, Fészek lakópark, Derekassy István utcájában uralkodó balkáni viszonyok.(Bizonyítékként néhány képet mellékelek.)

Bízva a nyilvánosság erejében, kérem Önöket jelen levelem lapjukban való közlésére, vagy esetleg egy terjedelmes riport elkészítésére.

Már nagyon régen szerettem volna lakást cserélni, de a lakáspiacra is kiható gazdasági helyzet miatt ez sokáig nem ment. Félve a lakáspiac terén előforduló visszásságoktól elsősorban az ingatlan-forgalmazásával foglalkozó országos hírű hivatásos irodák segítségét igyekeztem igénybe venni. A végén a legmagasabb díjakkal dolgozó ingatlanirodánál kötöttem ki, bízva abban, hogy a kifizetett summás összegért semmilyen nagyobb csalódás nem érhet! A lakásunk eladását és az új lakás vásárlását ennél az ingatlanirodánál, és ugyan azon közvetítőjük segítségével bonyolítottam le, mivel az említett irodában azt a tájékoztatást kaptam, hogy itt korrekt ügyintézés folyik, és teljes körű jogi háttér is áll az ügyfelek rendelkezésére.

Mivel nem rég mentem nyugdíjba, így elég sok (de nem elegendő!!!) időt és erőfeszítést tudtam fordítani arra, hogy megfelelő otthont találjak magunknak. Amikor végre – a sok-sok ingatlant megtekintve, és a város fejlesztési osztályát is megjárva (ahol sajnos nem az utca, hanem a szomszédos üres telek rendeltetése felől érdeklődtem) – a Fészek lakópark Derekassy István utcájában található lakás mellett döntöttem, az első kérdésem az utcára vonatkozott: mikor lesz aszfaltozott út? Az ingatlaniroda közvetítője és a lakás tulajdonosa ugyan azt a választ adta, hogy „az út rendezése folyamatban van”. Látva a sok szép új ingatlant, és az ingatlanok előtt álló számos értékes gépjárművet, rémálmomban sem gondoltam volna, hogy Debrecenben, a 21-ik században a lakópark fogalmába belefér a közvilágítás és útburkolat nélkül engedélyezett lakókörnyezet, ahol száraz időben és esőzéskor csak járműveink súlyos károsodásával lehet közlekedni, gyalogosként, pedig – némelyik ingatlan előtti járda hiánya miatt – néha lehetetlen.

Amikor már beköltöztem az új lakásomba, akkor hallottam az egyik lakótól azt, hogy azért nincs és lehet, hogy sokáig még nem is lesz kiépített utcánk, mert az, az ingatlanunkat építtető tulajdonos birtokában van. Neki kellett volna kiépíteni a közvilágítást és az útburkolatot is az ingatlan átadásával együtt. Mivel ő, állítólag, tönkrement, ezért 1 (egy) magyar forintért át akarta adni az utcát Debrecen város tulajdonába, de a város azt csak azután akarja átvenni, ha ott meglesz a közvilágítás és az útburkolat. Ott, ahol a Fészek lakóparkban a közhasznúnak nem minősülő magántulajdonban levő úttest kiépítése magán erőből megtörtént, az utca kiépítésére áldozó lakosok azt saját használatukra le is zárták. Derekassy István utca, állítólag, közhasznú útnak van minősítve, így, ha azt az ott lakók saját erőből kiépítik, nem fogják tudni kizárólagos használatukra lezárni az utcára nem áldozó többi úthasználók előtt.

A mi utcánk sorsa, tehát lakásonként 80-100 ezer forintoktól függ: vagyis egy jó minőségű mosógép árától. Úgy tudom, hogy az itt lakók egy része hajlandó lenne anyagi áldozatot hozni az utca és a közvilágítás kiépítésére, csak azt nem tudjuk, hogy ezt a folyamatot hivatalosan, hogyan kell elkezdeni és lebonyolítani. Hiszen, ha ki lenne építve a közvilágítás és a szilárd útburkolat, akkor ingatlanjaink értéke az ezekre áldozott összeget többszörösen meghaladna.

Ezért tiszteletteljesen kérem a Napló közreműködését abban, hogy a Derekassy István utca lakóit érintő problémák megoldásra találjanak. Melyik az a hatóság, aki az ilyen ügyekben illetékes? Tőle kérnénk teljes körű tájékoztatást és választ arra vonatkozólag, hogy a kialakult helyzetünket, hogyan lehet megoldani.

Csak megemlítem azt, hogy a Fészek lakópark lakóinak többsége több gyermeket vállaló és nevelő fiatal pár, mindannyian a városunknak vagy az országunknak fizettünk, és most is fizetünk valamennyi ránk vonatkozó adót és terhet. Ezért a jogállamunk egyenlő bánásmódja alapján úgy vélem, hogy nekünk nem csak kötelezettségeink, hanem elvárásaink is vannak a városunkkal szemben. Kik azok az elöljáróink (helyi- vagy országos szintű képviselőink), akik ügyünket segíteni tudnák?

 

Debrecenből, s Derekassy István utcáról egy új lakó

 

 

A válasz:

A Fészek lakópark területén az ingatlanok és az úthálózat kialakítását egy magánvállalkozás és a magántulajdonosok indították el jó néhány évvel ezelőtt. A rendezési terv elfogadását követően a vállalkozás elkészíttette az ingatlanok ellátását biztosító közművek (víz, gáz, csatorna), valamint a szilárd burkolatú utak tervét. A kiviteli terveket hivatalunk is jóváhagyta és rögzítésre került a város azon igénye, hogy az úthálózat önkormányzati tulajdonba és kezelésbe akkor kerülhet át, amikor a kiviteli tervek alapján az összes közmű és az úthálózat is kiépül. A befektetővel, vállalkozóval tartott egyeztetésen tájékoztattak, hogy ezen feltételeket teljesíteni tudják, hiszen a lakópark területén kialakított ingatlanok, társasházak bevételének egy részéből a közúthálózat kiépítését is meg tudják finanszírozni. Megjegyezni kívánom, hogy hasonló jellegű lakópark kialakításra több példa is van a városban (pl. a Tócóliget területe) ahol a közlekedésre szánt területet Debrecen város tulajdonába és kezelésébe átvette.

A Fészek lakópark úthálózatának átvételét az utak tulajdonosa írásban kezdeményezte, de a korábbi feltételek teljesítési igényének fenntartása miatt elutasításra került ezen kérelme. A lakópark terültén élők rendszeresen fordulnak hivatalunkhoz a közvilágítással és az utak állapotával kapcsolatosan, mivel úgy gondolják, hogy a közterületi elnevezéssel ellátott utak kezelése kizárólag a város feladata lehet. A Derekassy István utca az út tulajdonosának és a lakók kérése alapján – közforgalom számára megnyitott magánút művelési ágú földhivatali bejegyzése miatt – az érvényben lévő jogszabályok alapján utcanevet kaphatott, de ezzel az út építési, fenntartási feladata továbbra is a tulajdonos kötelezettsége maradt.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírások alapján összegezhető, hogy a Derekassy István utca problémáját nem hatóság vagy az önkormányzat tudja megoldani, hanem maguk a tulajdonosok.

 

Varga László

főosztályvezető