Olvasói levél: Még egyszer a személyi igazolványokról

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy 1992. évben, új adatvédelmi törvény lépett hatályba, s nagy vívmánynak számított, hogy megszüntetik a „rossz emlékű” személyi igazolványokat.

Ez egy tükörkép volt rólunk, összefoglalta legfontosabb személyi adatainkat. Nem kell ez a személyiségi profilunkról árulkodó bürokratikus okmány! Nem tartozik másokra – győztek meg bennünket –, hogy mikor kötöttél házasságot, mikor váltál el, hány gyermeked van, mi a személyi számod, a lakcímed stb. Ezt a rendszerváltás nagy vívmányaként aposztrofálták az akkori politikusok. Te döntöd el kinek adod ki adataidat – mondták!

Örültünk az újításnak, s önként és dalolva cseréltük le a személyi igazolványunkat, a „kis sziget” (énekelte Bródy János). Fél tucat új okmányt kaptunk helyette. Mit hoz a sors: egyszerűsíteni kell az államigazgatást! Nem kell annyi okmányt magunknál tartani, egyszerűsíteni kell az ügyintézést, ezért forradalmasítjuk az eljárást! Egy igazolvány tartalmazza minden adatunkat, bérletként, útlevélkánt is használhatjuk, hirdetik most!

Nosza, irány az okmányiroda!

– Fenyvessy László, Debrecen –