Olvasói levél: Látóhatár-székhely

Debrecen – A Kék folyó országának két főméltóságú ura beszélget.

Főpap: Uram! Te aranysas vagy, fejtolladon arany díszítés van, jegyeidet az égtől és önmagad érdeméül kaptad. Látod a földek, a vizek és az ég felszínét, Azoknak ezernyi jelenségét. A szemeidbe és az elmédbe sűrűsödött, hatalmasra, duzzadt ismeret, tudás és élettapasztalat képes arra, hogy az ezernyi meg ezernyiből a lényegeseket megragadja, és a lényegesek közötti összefüggéseket rendszerbe rakja.

Látod, hogy mi van az élet lényeges tényezői fölött, De még inkább azt, hogy mi van ott lenn azok mögött. Megérezni és megérteni a lényeget, a lényeg lényeges jegyeit kiemelni, és ezekből meghatározni a leglényegesebbeket. Ez, ami az aranysas elméjét fölibénk emeli.

Uram! Ez az a magas szellem, ami minket vezet, És ehhez kapcsolódik a gyakorlatias eszed.

Hogy eszed gyakorlatias járását megvilágítsam, engedd, hogy mástól hallott példával előhozakodjam. Ez a példamondó személyiség nem más, mint a ma is leghívebb harcostárs, akivel a kis csónakban megírtátok az első Fideszista Kiálltvány-t.

Egykor volt Hunniá-nak és Germany-ának egy-egy aranycsapata. Az egyiket a Sebes-ség, a másikat a Schön-ség irányította. Ők határozták meg a stratégiát és a taktikát, a Császár-ok megoldották a kettő kombinálását. A Maier-ek és a Grosics-ok a veszélyt elhárították, míg a Müller-ek és a Puskás-ok a helyzetet kihasználták.

A stratégia, a taktika, a vészelhárítás és a helyzetkihasználás volt az aranycsapatokat vezérlő négy fényes ösvény meghatározása.

Uram! Ez a négy fényes ösvény, ami Téged vezet, ehhez kapcsolódik a már említett mély szellemed.

Uram! Ez a Te szellem-jellemed, amely, minket egy nemzedéknyi idő óta vezet. Úgy működik mint egy szűrő, amely kifelé és befelé szűrve enged. Eddig ez a filter a különféle elképzeléseket jól szűrte meg.

Főúr: Hű papom! Leírtad és definiáltad az én szellem-jellemem. Úgy ítélted meg, miatta egyértelmű a vezető szerepem. Én szintúgy látom: sas egyéniségemnek sokat köszönhetek, de annak is, hogy sok tábortagomnak jólétet teremtettem. Bár komoly erők részéről óriási nyomás nehezedik rám, nagy hiba lenne ha csak táboromra és mozgalmamra gondolnánk. Ellőttem áll egy hatalmas kihívás, olyankor, mikor kevés a forrás, hogy agyam átfogja a négy folyóköz országának egész lakosságát. Ahhoz, hogy átlássam táboromat és országomat, új sasfészekhely alapításáról határoztam. Arról döntöttem, hogy székhelyem a Kéklő folyó mellett magasodó bércekre teszem, Amarna fenn lesz az én új Látóhatár-székhelyem, honnan népem helyzetét szemlélem.

(Amarna, Látóhatár, ma már nem létező egyiptomi város a Kéklő Nílus partján, királyi székhely és kormányzati központ. Alapította Ehnaton fáraó »i.e. 14. sz.«, az Egyistenhit kultuszának egyik első megalkotója.)

– Dr. Szőke Kálmán, Berettyóújfalu –

Címkék: