Olvasói levél: Kevés volt tíz év a megállapodásra?

Hétfőn útnak indult Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból
Hétfőn útnak indult Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Déri Múzeumból - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hány ablak látható a Krisztus Pilátus előtt című képen? Így szólt a sorozatban megjelenő feladványok egyike a Napló hasábjain – értékes nyeremény reményében. Ezeket mi mindig megfejtettük, s beküldtük a tanítványaimmal.

A probléma most az volt, hogy röviddel előtte jártunk a múzeumban, sokáig üldögéltünk a padokon, miközben ismerkedtünk a trilógia történetével.

A feladvány megjelenése után mondtam a gyerekeknek, hogy hétvégén menjenek el a családjukkal együtt, s számolják meg a képen látható ablakokat. Már másnap jött az egyik kisfiú, hogy „sajnos mi elutazunk a nagymamához… de a tanító néni nem számolná meg?”

Megszámoltam. S mi történt?

A karácsonyi szünet utáni első tanítási napon az én Lacikám hoz egy csomagot, az arcán leírhatatlan boldogsággal, hogy: „Tanító néni! Megnyertem a főnyereményt! Még karácsony előtt kihozták a lakásunkra. Oda tettük a fa alá. Ez volt a legszebb ajándék!”

Megcsodáltuk mindannyian a híres festők alkotásait tartalmazó gyönyörű albumot.

Az övénél már csak az én örömöm volt nagyobb. De jó, hogy megszámoltam!

És most elviszik! Hagyjuk! Debrecen városa, vezetői, polgárai, múzeumbarátok!

Most mindenki – aki tehette – elment, hogy még egyszer így, együtt lássa a trilógiát. Mintha a kegyeletüket rónák le. Nem szomorú ez? Pedig „A pénz megvan rá” – nyilatkozta a polgármester! Akkor? Kevés volt a tíz év bizonyos intézkedések megtételére? Hogy lehetett ilyen „Pató Pál úr” módjára intézni ezt a dolgot akkor, amikor annyit fejlődött ez a város az elmúlt években?! Amire büszkék vagyunk és örülünk, köszönjük! De kérem – nem csak a magam nevében – oldják meg, oldjuk meg már végre a trilógia problémáját! Ha mégsem elég a pénz, kezdjünk gyűjtésbe! Egyesületek, együttesek, magánszemélyek, akár adakozással, rendezvények szervezésével támogassuk ezt!

A magam részéről máris felajánlom egy havi nyugdíjamat. Csepp a tengerben, tudom. De kezdetnek talán elég.

Nem igénylem, hogy reagáljanak a levelemre, mert magyarázat mindenre van, de az még nem megoldás.

– Egy nem tősgyökeres debreceni –
Név, cím a szerkesztőségben