Olvasói levél: Kell(ene) egy jó focicsapat Debrecennek is

Akt.:
A debreceni kötődésű Herczeg András és a Loki egykori saját nevelésű játékosa, Bernáth Csaba 2009-ben
A debreceni kötődésű Herczeg András és a Loki egykori saját nevelésű játékosa, Bernáth Csaba 2009-ben
Hajdúszoboszló – Amikor 1954 nyarán a magyar labdarúgó válogatott a berlini vb-ről hazaindult vonattal, a hegyeshalmi vámellenőrzésnél szóltak a fináncok, hogy Pesten gondok vannak a németektől elszenvedett 3:2-es vereség miatt. A csapat tagjait Tatán letessékelték a vonatról és az edzőtáborba vitték, ahol a politikai vezetők megköszönték a tisztes helytállást, majd Mercedes autókkal egyenként valamennyiüket hazaszállították.

A tüntetők Sebes edző lakását megrongálták, majd „Vesszen Sebes, vesszen Puskás” transzparenseket helyeztek ki a város különböző pontjain. Az ezüstérem megszerzéséért a játékosok 10-10 ezer forintos takarékbetétkönyvet kaptak, amiért akkoriban egy Csepel motorkerékpárt lehetett vásárolni.

Hatvankét évvel később ugyanennek a nemzetnek a focirajongói az Eb-n elért 13-ik helyért a Hősök-terén tízezrek ünnepelték, hősnek nevezve a német nemzetiségű szövetségi kapitányt. Leálltak a villamosok, megbénult az autóközlekedés. A francia városokban, ahol magyar csapat pályára lépett, húszezernél többen biztatták a fiúkat. Relikvia lett Király szürke mackója. A kapitány meg is jegyezte:

A magyar válogatott bebizonyította, hogy versenyképes.”

Mindezek a Platini és Blatter duó jóvoltából történtek, mivel az Eb-n résztvevő csapatok számát 16-ról 24-re emelték. Hogy most a szerintem csapnivaló produkcióért mennyit kaptak, kapnak a játékosok, az rejtély. Pedig nálunk az állam adja, az adófizetők pénzéből, ellenben a tőlünk nyugatabbra lévőknek a szponzorok juttatják a pénzt a sportolónak, amennyiben elégedettek a teljesítménnyel.

Nem vonzó a hazai foci

Kell(/ene) egy jó focicsapat Debrecennek is. A cívisvárosban korábban akkor volt jó csapat, amikor többségében saját nevelésű labdarúgó volt a keret tagja, debreceni kötődésű edzővel. Művészet volt az előző keretbe ennyi migránst összesöpörni Venezuelától Európán át Dél-Koreáig. Tizenegy kitűnő focista még nem biztos, hogy alkot egy jó csapatot, főleg olyan trénerrel, aki játékosaival tolmács segítségével tud kommunikálni. Egy edzőnek jó pedagógusnak is kell lennie. Ez csak közvetlen anyanyelvi szinten oldható meg. Fontos lenne, hogy olyan szakvezetőt ne alkalmazzanak Magyarországon, aki legalább középfokon nem ismeri nyelvünket. Évtizedekre visszamenőleg még idegen szakmai vezető nem ért el kimagasló eredményeket, sem a klubcsapatoknál, sem a válogatottnál, ahol pedig sokszoros német, román és holland szakvezetők dolgoztak. Nyugaton vannak olyan klubcsapatok, ahol csak olyan játékost igazoltatnak, aki ismeri az illető ország nyelvét, vagy vállalja, hogy záros határ­időn belül megtanulja azt. Hazánkban száznál több pro licences edző van, azonban a klubok mégis a jöttmentekhez ragaszkodnak. A magyar edzők és játékosok szívügynek tekintik a lehető legjobb szereplést. A Lokitól eltanácsolt négy játékost láttam ugyan rosszul játszani, azonban lélektelenül soha, míg a külföldieknél a pénz dominál. Az NB I-es találkozók nézőszáma csökken. Egy első osztályú bajnoki meccs összes fizető nézője vígan elférne a Loki stadionjában, ami jelzés értékű kell, hogy legyen.

A pályákon mostanában látott produktumok nem vonzóak, attól függetlenül, hogy különböző kedvezményekkel próbálják a lelátókra csábtani a nézőket. Csípi a szemem, amikor pár évvel ezelőtt a tengeren túlról igazolt nagy reménységű focista nevét egy megyei bajnokságban szereplő együttesben találom, mint tartalék. Nem csoda tehát, hogy a Lokit a kupából kiüti egy harmad­osztályban szereplő csapat, vagy az atomváros labdarúgói megalázó vereséget mérnek az idegenlégiósokkal teletűzdelt Lokira.

Jobb- vagy főző lábas?

Persze anno magyar edzők is dolgoztak külföldön. Azonban az adott országban valamennyien nagyot produkáltak. Hidegkuti, Grosics, Bundzsák és a többiek. Hogy mennyire fontos az adott ország nyelvét ismerni, Bundzsák Dezső a következőt mondta:

Egy meccsen tolmács segítségével mondom a klubelnöknek, ügyes az a jobblábas játékos, miközben a görög mosolygott és visszakérdezett: Mi köze van a sporthoz a lábasnak? A tolmács azt a lábast értette, amiben ételt főznek. Rá voltam kényszerülve, hogy két-három hónapon belül megtanuljam a nyelvet olyan szinten, hogy a tv riporternek megfelelően tudtam válaszolni.”

Lám, a magyaroknál már több éve itt dolgozó edzők, más sportágakra vonatkozóan is, csak tolmács közreműködésével tudnak kommunikálni.

Így bő nyolcvanon túl miért is írtam meg a fentieket? Debrecen hét magyar bajnoki, hat kupa és 5 szuperkupa győzelem után méltatlanul szerepelt a mögöttünk lévő magyar labdarúgó bajnokságban. A csapattal nincs idő kísérletezni!

– Kukely Mihály, Hajdúszo­boszló –


Keveslik a milliós fizetéseket a magyar focisták

Elszálltak a magyar focisták fizetési igényei – ezt nyilatkozta a Hír TV-nek a bajnok Honvéd tulajdonosa. Egyre több labdarúgó vár ugyanis már havonta kétmillió forintos vagy annál is magasabb keresetet. A játékos-ügynök is azt mondja, hogy a megkereshető pénzek és a pályán nyújtott teljesítmények nincsenek összhangban, de a közgazdász szerint mivel egyre több a pénz a futballban, így a játékosoknak is több jut. 2
hirdetés