Olvasói levél: Ismét a páneurópai piknikről

Debrecen – A történelmi jelentőségű esemény 25. évfordulója után a Naplóban Turi Gábor arról írt, hogy kiénekelték a sajtot Debrecen szájából, merthogy sem a város, sem a szervezők nevét nem hangsúlyozták a piknik szervezésében.

Azért éreztem akkor szükségesnek reagálni, mert nem Debrecen városa, hanem egy lelkes MDF-es társaság volt a szervező, viszont Filep Máriát, a piknik kitalálóját felkérték az ünnepi ülés szónokául, sőt Pozsgay Imre is hangsúlyozta szerepét, Bethlen István pedig a „csodálatos Filep Máriáról” beszélt.

Most azért szólok ismét e témáról, mert a Naplóból (dec. 21.) megtudtuk, hogy Filep Mária dr. Papp László polgármester a múlt év október 23-i ünnepi beszédében a függetlenség számos eseménye között a páneurópai pikniket is hangsúlyozta, amelyek erősen kötődnek városunkhoz. Reménykedett, hogy ezek után a polgármester értékeli az esemény debreceniségének jelentőségét. Filep Mária – mint a Napló tudósításából értesülhettünk – az elmúlt évben több alkalommal is levélben fordult ez ügyben a polgármesterhez.

Kedves és általam nagyon tisztelt Mária! Régi ismeretségünkre, remélem, barátságunkra hivatkozással elmondom, nem tartom jó ötletnek a polgármesterhez fordulni ez ügyben („Emblematikus zarándokhely, vagy Debrecen polgárai példát mutattak a nemzetnek”). Nagyon elképzelhetőnek tartom viszont, hogy a piknikre is utaló, még inkább például „Emlékhelyek Baráti Társaság” néven szervezni egy klubot azzal a célkitűzéssel, hogy emlékhelyeinket előadásokon és kirándulások során megismerjük. A javasolt „Emlékhelyeink” – természetesen nem csak csonka Magyarországon (Soprontól Csíksomlyóig, Nándorfehérvárig) – olyan bőséges tárgykört ölelne fel, amelynek támogatását a polgármesteri hivatal joggal vállalni tudná. A közvetlen kapcsolattartásra kiváló személyiség lehetne Komolay Szabolcs alpolgármester úr.

Debrecen polgárai így mutatnának példát a magyar nemzetnek.

– Mervó Zoltán, Debrecen –
hirdetés