Olvasói levél: Írni, olvasni, számolni!

Olvasói levél: Írni, olvasni,  számolni!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Néhány évtizedes pedagógiai munkásságom alapján szeretném elmondani a véleményemet arról a témáról, amiről nagyon sokan mondtak már véleményt, de mindenki csak a saját szempontjait veszi figyelembe. Nem állítom, hogy semmiben nincs igazuk, de nem lehet minden igényt kielégíteni.

Az egyházak – komoly képviselettel a parlamentben – keresztülvitték a hittan, vagy erkölcstan oktatását. A zenészek az ének-zene, a közgazdászok a pénzügyi ismeretek, az egészségügyiek az egészségügyi, a műszakiak a műszaki ismeretek és a sort lehetne folytatni, hogy mi mindennel szeretnék az élet különböző területein élők és dolgozók a saját elképzelésüknek megfelelően átalakítani a tananyagot, de arról elfeledkeznek, hogy mindent egy adott időkeretben kell az iskolában elvégezni.

Az oktatás irányítóinak alapos társadalmi konzultációt követően kellene szelektálni és dönteni, nem csak a saját elképzeléseik szerint, mint tették azt az elmúlt 25 évben, közben elfeledkeztek a legfontosabbról: megtanítani a gyereket arra, amire egész életében szüksége lesz, bárhová is vesse az élet, mert mindennek az alfája és omegája az, hogy pontosan és szépen tanuljon meg írni, olvasni és számolni, mert enélkül nem fog tudni tanulni sem. Ha ebben alapos ismereteket szerez, akkor más ismereteket már képes lesz akár önállóan is elsajátítani.

Nem a rendszeren kell állandóan változtatni, hanem szilárd tartalom alapján végezni a képzést alap- és középfokon egyaránt.

Természetesen a legtöbb panasszal a vállalkozások élnek, minden vállalkozás számára a legjobban képzett szakembert igényli, de ez lehetetlen. Az iskola egy adott szakmacsoportból tud alapvető ismereteket nyújtani, de a legkülönbözőbb vállalkozások eltérő igényeit – amelyek az eltérő technikai fejlettségből, termékszerkezetből, vállalati felépítésből és követelményrendszerből, stb. adódnak – nem képesek, ezt a vállalkozásoknak saját maguknak kell megoldani, mint a világ más, fejlettebb régióiban is csinálják, de csinálták Magyarországon is, a vállalati tanműhelyekben.

Az ismeretek nagyon gyorsan elavulnak, ezért az állandó és folyamatos tanulás egész életen át egyre inkább szükségessé válik. Ehhez kell az oktatási rendszernek – általános iskola első osztályától az egyetemi szakképzésekkel bezárólag – megfelelő alapokat nyújtani.

– Gesztelyi Nagy László, Debrecen –
hirdetés